Actualitate »

De ce este important să porți ochelari de soare

Autor: Marina Ionescu | 04 July, 13:40 | 0 comentarii

Datorită soarelui corpul produce vitamina D. Astrul zilei te încarcă cu energie și poftă de viață, însă, în exces, la orele când este un nivel maxim de radiații (10.30-16.30), dăunează atât pielii, ochilor, cât și buzelor și părului.

Pentru fiecare dintre aceste zone ale corpului există protecție, pentru ochi existând ochelarii de soare. Specialiștii spun că aceștia nu trebuie purtați pe tot parcursul zilei, deoarece ochii au nevoie de expunerea la spectrul complet de lumină pentru a funcționa la nivel optim.

Așadar, stai la soare la primele ore ale dimineții și după-amiaza, după ce a trecut soarele dogoritor pentru a te încărca pozitiv, prevenind depresia, apariția osteoporozei.

Cum te influențează razele UVA și UVB

Razele ultraviolete de tip UVB sunt singurele care ajută corpul să foto sintetizeze vitamina D prin piele, iar cele de tip UVA, spun oamenii de știință, ar fi răspunzătoare de deteriorarea țesuturilor și apariția ridurilor. Totuși al doilea tip de radiații nu este 100% dăunător, astfel că, dacă pielea nu este expusă în exces razelor solare, poate chiar beneficia de pe urma acestora.

Explicația este aceasta: la nivelul pielii, UVA dă naștere unei substanțe numite oxid nitric. Acesta este un protector natural al inimii pentru că ajută la relaxarea vaselor sangvine și reducere presiunea arterială. De asemenea, o expunere limitată la radiațiile UVA are un efect antibacterian și luptă împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea prematură a pielii.

Știai că...

...medicii spun că anumite tipuri de medicamente pot crește sensibilitatea vizuală la razele soarelui? Printre aceste se regăsesc următoarele tipuri de pastile: diureticele, anticoncepționalele, tetraciclina, tranchilizantele.

Așa îți alegi ochelarii de soare potriviți!

Aceștia trebuie neapărat să acopere ochii, cât și latura inferioară și superioară a lor. Oftalmologii recomandă să alegi ochelari de soare cu absorbție UV de 100% sau, mai bine, pe cei care blochează amândouă tipurilor de radiații solare (UVA și UVB), și anume cei pe care scrie UV 400, notează articles.mercola.com.

Lentilele mai închise nu te protejează mai mult

Unii cred că dacă lentilele ochelarilor de soare sunt mai închise la culoare cu atât îți asigură o protecție mai mare, însă nu este adevărat, spun specialiștii. Așadar, și ochelarii care au lentile de culori deschise și sunt dotați cu protecție solară optimă sunt buni împotriva ultravioletelor.

Bine de știut!

Nu doar ochii cât și zona din jurul lor au de suferit din cauza radiaților solare. Prin urmare, pentru bine tău, poartă ochelari speciali pentru soare, în orele când medicii spun că nu avem voie să stăm la plajă. Dacă trebuie să mergi undeva sau practici vreun sport în aer liber, pe timpul verii, poartă ochelari de soare și neapărat ceva pe cap pentru a nu face insolație. Nu uita să te dai cu cremă SPF.

Riscurile supraexpunerii ochilor la razele ultraviolete

Experții explică faptul că, dacă te expui la radiațiile ultraviolete la orele de vârf, riști să te îmbolnăvești de cataractă. Prin urmare, dacă nu ai de ales și trebuie să ieși afară în acest interval orar când soarele reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, poartă ochelari de soare care să îți protejeze ochii și pielea din jurul lor.

Nu cumpăra ochelari decât de la magazinele de profil, sub îndrumarea unui specialist. Iată la ce îți mai expui ochii dacă nu porți ochelari de protecție la orele amiezii: riduri, pete, conjuctivită, degenerarea maculară (care poate duce chiar la pierderea vederii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »