Psiho / Tulburari de somn »

De ce este esențial să ne odihnim

Autor: Claudia Georgevici | 08 April, 11:00 | 1 comentariu

S-ar putea crede că somnul este o deconectare totală a organismului. În realitate însă, dormitul este o altă formă de activitate și nu una oarecare, ci indispensabilă pentru organism.


Consacrăm dormitului un sfert din viață. A dormi este o nevoie fiziologică esențială pentru organism, așa cum este cea de a mânca sau de a bea apă. Această activitate este necesară pentru buna stare fizică și cea psihică.

•    IMUNITATE. Somnul este necesar pentru susținerea sistemului imunitar, acest lucru fiind confirmat de numeroase studii. Lipsa odihnei slăbește capacitatea imunității de a ne proteja de infecții. În convalescență, repausul la pat este esențial pentru a ne pune pe picioare.

•    MEMORARE și ÎNVĂȚARE. În timp ce dormim, creierul stochează și triază informațiile pe care le primește pe parcursul zilei. Somnul are un rol vital în consolidarea informațiilor, necesară pentru memorare, învățare și în susținerea concentrării.

•    HORMONI. În copilărie, secreția hormonilor de creștere are loc în timpul nopții. Tulburările de somn influențează secreția mai multor hormoni. De pildă, lipsa odihnei poate perturba hormonii implicați în controlul apetitului, grelina și leptina, dezechilibru care favorizează îngrășarea. La rândul lui, somnul depinde de melatonină, hormon implicat în reglarea ritmului circadian.

•    REGENERARE CELULARĂ. Pe parcursul somnului de noapte, celulele se regenerează de 3 ori mai rapid ca în timpul zilei. De pildă, pielea se cicatrizează mai repede noaptea.

Știai că...
...există o Zi Mondială a Somnului? Anul acesta, este marcată pe 16 martie?

De câte ore de somn avem nevoie în funcție de vârstă

VÂRSTĂ    DURATĂ SOMN
0-3 luni    14-17 ore
4-12 luni    12-15 ore
1-2 ani    11-14 ore
3-5 ani    10-13 ore
6-13 ani    9-11 ore
14-17 ani    8-10 ore
18-25 ani    7-9 ore
26-64 ani    7-9 ore
Peste 65 ani    7-8 ore

Un somn, mai multe faze

Somnul nu este o activitate „liniară“, ci are mai multe etape. Astfel, există somnul superficial non-REM și cel paradoxal sau REM (rapid eye movement – mișcarea rapidă a ochilor). Ațipirea este primul stadiu al somnului non-REM, etapă când putem fi treziți ușor de zgomote, de plidă. Urmează somnul mediu sau lejer, care reprezintă între 40% și 50% din timpul pe care îl petrecem dormind. În această etapă, ritmul cardiac încetinește, iar temepratura corpului scade.

Urmează somnul adânc sau profund, în timpul căruia este greu să fim treziți și care reprezintă 20% din durata odihnei. Este un somn cu funcții reparatoare și regeneratoare pentru organism, de care avem nevoie pentru energia de a doua zi.

Etapa corespunzătoare momentului în care visăm este somnul paradoxal sau REM. Este o fază în cadrul căreia creierul este activ, respirația și ritmul cardiac cresc, ochii se mișcă, iar musculatura „paralizează”, pentru a ne împiedica să acționăm conform senzațiilor care apar în vise. Somnul REM apare de 4-5 ori în timpul unui somn de 8-9 ore.   

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Gya Lee | 17 April 2018, 02:06
Oferta extra: lucru pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
Adauga un comentariu »