Psiho / Dezvoltare personala »

De ce când ne îndrăgostim simțim “fluturi în stomac”

Autor: R.C. | 19 March, 11:36 | 0 comentarii

Binecunoscuta secvență în care doi oameni necunoscuți, săgetați de Cupidon, încep să se privească brusc cu alți ochi, mai buni, are o explicație științifică. De ce încep inimile a doi îndrăgostiți să bată puternic, obrajii li se înroșesc și ochii le strălucesc mai ceva ca soarele?


Mary Adeli Lynn, unul dintre coordonatorii Clinicii “Loyola Sexual Wellness” din Chicago, spune că imaginația mai ales a creatorilor de benzi desenate este inspirată din realitate. Omul de știință a explicat cu detalii de ce ne îndrăgostim.

Practic, Lynn spune ce se întâmplă în creierul și corpul nostru în momentul acestui impact deosebit de plăcut. O să înțelegi de ce ne îndrăgostim și de ce la începutul relației simți că plutești de fericire lângă persoana de care ești atras. Iată care sunt pașii acestui fenomen:

Atracția inițială

Dragoste la prima vedere? Cercetătorii consideră că este vorba mai mult despre atracție la prima vedere, despre dorință. Atunci când simți că îți place de cineva, în creier se eliberează o substanță chimică, este vorba despre dopamină, care creează un sentiment puternic de dorință. Apoi vine un potop de adrenalină și noradrenalină, doi neurotransmițători care ne îmbujorează, ne fac să transpirăm în zona palmelor și cresc ritmul cardiac. Asta înseamnă, științific, că te-ai îndrăgostit.

Dorul

Corpul intră în faza de “suferință” când apar pauze mai lungi între întâlnirile cu persoana de care ești atras. Pur și simplu, așa apare și se explică suferința din dragoste. Ți-e dor să-l ai în preajmă pe cel care ți-a picat cu tronc.

Apropierea

În timp ce tu te obișnuiești cu el, de cel de care îți place se atașează și hormonii tăi. Teoria spune că fluxul de sânge se îndreaptă spre centrul plăcerii din creier, unde scade nivelul de serotonină și apare sentimentul de dor profund și nevoia de intimitate. Între timp, creierul continuă să producă și să elibereze doze mici de adrenalină, care îți dau energie și stare euforică.

Afecțiune

În momentul când corpul dezvoltă toleranță la stimulii plăcerii, se produce o invazie de endorfine și oxitocină (hormonul fericirii și atașamentului), care creează un sentiment de bunăstare și siguranță. Din faza aceasta te îndrepți spre etapa numită “relație de durată”, când simți pentru partener nevoia de a-l proteja, de a-l face fericit. Episodul acesta poate să dureze aproximativ doi ani, dacă relația funcționează bine.

Când trebuie să reaprinzi flacăra pasiunii

Cu trecerea timpului, poți reaprinde flacăra pasiunii prin mici atingeri strategice, săruturi, priviri pline de dorință și mângăieri. Îmbrățișările și mersul mână în mână sunt foarte importante. Culmea, poți elibera din nou dopamină în corp când învățați lucruri noi împreună. Activitățile practicate în doi trezesc în oameni sentimente de fericire. Nu în ultimul rând, poți ține vie dorința planificând surprize cu tentă erotică pentru partener.

Dragoste, pe viață

Când ești într-o relație fericită de mai mulți ani, în corp continuă să existe și să se producă substanțe chimice pozitive, cum sunt endorfinele, dopamina, oxitocina. Cercetările în domeniu sugerează că o relație lungă de iubire stimulează sistemul imunitar și prelungește anii de viață. Chiar și după zeci de ani de relație pot fi momente când inima începe să pompeze iute și obrajii se îmbujorează.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »