Psiho / Stres »

De ce apar și cum pot fi rezolvate atacurile de panică

Autor: Cristina Mitrea | 17 October, 10:20 | 0 comentarii

Ți se întâmplă uneori să te apuce o frică inexplicabilă, inima să îți bată mai repede și să simți că nu ai suficient aer? Acestea sunt simptomele unui atac de panică, situație care, deși nu are mereu are o cauză logică, în general e favorizată de anumite gânduri, împrejurări sau locuri neplăcute.


Atacurile de panică apar mai ales la tineri și, dacă nu se încearcă tratarea lor, vor continua pe parcursul întregii vieți. Factorii care declanșează atacurile de panică au legătură fie cu stresul unor schimbări majore care au loc în viața unei persoane, fie cu o pierdere, fie cu consumul exagerat de alcool sau alte substanțe stimulante.

Factorii care contribuie la permanentizarea atacurilor de panică sunt reprezentați de tendința noastră de a evita condițiile care le-au generat, de teama că pierdem controlul sau de o frică irațională și permanentă de moarte, de gânduri negative și de lipsa încrederii că vom rezolva anumite probleme care ne apasă.

Uneori, însă, atacurile de panică pot fi cauzate de o boală (hipertiroidismul sau hipoglicemia) sau de sindromul premenstrual. Aceste stări dau simptome asemănătoare atacurilor de panică, precum repsirație accelerată sau amețeli. Dacă bănuiești că e vorba de o astfel de cauză în ceea ce te privește, discută cu medicul de familie.

Cum poate fi oprit un atac de panică?

  • Închide ochii!
  • Respiră adânc și rar! Umple-ți ușor plămânii cu aer și apoi expiră pe gură.
  • Gândește-te la ceva concret, fără legătură cu starea ta! De exemplu, atinge-ți mâneca hainei și încearcă să îi simți textura.
  • Imaginează-te într-un moment plăcut din trecut sau într-un loc frumos pe care vrei să îl vizitezi

După cum recomandă dr. Radu Vrasti, dacă nu putem face față singuri atacurilor de panică, o vizită la psiholog ne-ar putea fi de folos pentru a ne organiza mental și pentru a învăța ce e de făcut în viitor: „Tratamentul psihologic, nemedicamentos, al tulburării de panică este cel care asigură un deznodământ pozitiv pe termen lung. Tratamentul psihologic este cel care înarmează pacientul cu deprinderi pentru a identifica și neutraliza atacul de panică din primele momente, pentru a se decondiționa de stimulii și situațiile panicogene, pentru a-și schimba schemele cognitive și gândurile negative automate care contribuie la permanentizarea atacurilor de panică.” („Ajută-te singur în caz de atac de panică”, Editura All)

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »