Familia ta / Copii »

Cum trebuie să te comporți dacă ai un copil neascultător

Autor: Simona Stănoi | 14 March, 09:55 | 0 comentarii

Sindromul micului împărat este o tulburare de comportament întâlnită la copilul care dorește cu orice preț să-și domine părinții și să i se facă voile întocmai cum dorește, încercând să fie cel care dictează mersul lucrurilor. Și cum un astfel de comportament nu trebuie tolerat, este nevoie de câteva schimbări!


Lipsa respectului, insultele și ieșirile violente sunt câteva dintre caracteristicile pe care le au micii tirani față de părinții lor. Rolurile par a se fi inversat, părinții devenind neputincioși în a-și impune punctul de vedere, autoritatea lor fiind subminată. Din păcate, consecințele pot avea repercursiuni grave, de aceea este indicat să nu permiți sau să încurajezi un astfel de comportament.

Menține o poziție fermă

Este necesar ca ambii părinți să aibă puncte de vedere asemănătoare. Discutați înainte și puneți-vă de acord în privința deciziilor pe care le luați. Dacă vor fi diferite, copilul va specula imediat această situație, profitând de ea, încercând să manipuleze părintele care îi va permite mai multe. Unul din obiceiurile favorite ale copiilor, în special când sunt mici, este încălcarea sau schimbarea regulilor. Așadar, rămâi ferm pe poziții și nu renunța la reguli, care sunt importante.

Învață-l să accepte răspunsul „nu“

Copilul ar trebui să știe să tolereze un refuz și să nu răbufnească dacă lucrurile nu se întâmplă conform așteptărilor sale, acest lucru fiindu-i de folos și în viața de viitor adult, când se va confrunta cu situații care nu vor ieși așa cum a plănuit. În acest fel, va învăța să gestioneze frustrarea și să nu se lase dominat de ea.

Îmbină autoritatea cu afecțiunea

Ca să te poți impune în fața copilului este util să-ți menții autoritatea în fața sa, însă fără să-l privezi de afecțiune. Deși poate părea paradoxal, amintește-ți de profesorii care știau să se impună la ore atunci când trebuia, dar carea aveau și o vorbă bună și o blândețe în privire. Nu recurge niciodată la violență și, ori de câte ori face ceva bun, încurajează-l.

Stabilește reguli

Regulile clare, precum un program fix de mâncat, de joacă, de făcut teme, de odihnă vor ajuta copilul să aibă un stil de viață ordonat. Când copilul știe exact la ce să se aștepte, va deveni mai puțin anxios și mai disciplinat. Nu ceda șantajului emoțional și tacticilor de manipulare pe care este posibil să le încerce cu tine.

Fii un exemplu!

Când sunt mici, copiii au tendința de a imita comportamentul părinților, de aceea, ai grijă cum te manifești în preajma lui, în special în situațiile tensionate. Dacă va vedea că devii furios ușor, e foarte posibil să perceapă acest comportament ca fiind unul firesc și se va comporta asemănător. În schimb, dacă atunci când apare o problemă îți păstrezi calmul și cauți rezolvări, copilul va învăța să procedeze la fel.

Când greșește, arată-i că te deranjează

Chiar dacă pe moment poți găsi și ceva amuzant la comportamentul său obraznic, nu îi încuraja atitudinea sub nicio formă, nici măcar schițând un zâmbet. Căci copilul va crede că îl încurajezi și va continua cu comportamentul său. Învață-l să își dezvolte empatia și să se pună în pielea celuilalt, ajungând astfel să înțeleagă cum se simte părintele.

Oferă-i atenție când e cuminte

Mulți copii se pot transforma în mici tirani și din cauza lipsei atenției din partea părinților. Acest lucru are o explicație simplă la bază, și anume aceea de a-ți atrage atenția, indiferent de modalitatea folosită. De cele mai multe ori, părinții reacționează doar în momentul în care copilul face năzbâtii, așadar, atenția obținută este garantată, însă într-un mod negativ.

Pedepsește-l atunci când e cazul

Pedeapsa nu înseamnă nicidecum un comportament violent. Stabilește un set de reguli care trebuie să fie respectate și, dacă există abateri, stabilește sancțiuni pe care le vei aplica. De exemplu, nu se va mai putea juca cu ceilalți copii sau nu veți mai viziona filmul pe care aveați în plan să îl urmăriți. Ar fi de preferat să eviți pedepsele care îl privează de mâncarea sau dulciurile preferate, căci atunci când va fi cuminte va dori să primească ceva bun în plus sau va avea un comportament adecvat doar de dragul recompenselor, nu pentru că așa simte să facă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »