Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Cum tratezi problemele respiratorii cu ajutorul plantelor

Autor: Simona Stănoi | 13 March, 10:15 | 0 comentarii

Afecțiunile respiratorii pot fi tratate cu succes cu ajutorul remediilor naturale care contribuie, în același timp, la menținerea sănătății plămânilor. Acestea au proprietăți expectorante, relaxează musculatura tractului respirator superior și ajută sistemul imunitar, datorită antioxidanților pe care îi conțin.


Lemnul-dulce are acțiune expectorantă

Rădăcina de lemn-dulce calmează tusea și este folosită în cazul inflamațiilor care determină apariția durerilor în gât. Reduce iritațiile, blochează radicalii liberi și are acțiune antibacteriană și expectorantă, grație saponinelor care ajută la eliminarea mucusului. Prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, strecori. Se beau 2 căni pe zi. Planta este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni renale, hepatite virale sau hipertensiune și femeilor însărcinate.

Plâmânărica menține sănătatea plămânilor

Datorită saponozidelor, sărurilor minerale, mucilagiilor, tanoizilor, magneziului și conținutului ridicat de vitamina C, plămânărica este utilizată în cazul afecțiunilor tractului respirator sau a tuberculozei pulmonare, frunzele plantei semănând foarte mult cu plămânii. Poate fi folosită pentru descongestionarea sinusurilor și reducerea febrei. Adaugă 1 linguriță de plămânărică uscată la 200 ml de apă fiartă. Strecoară după 10-15 minute și bea 2-3 căni zilnic.

Eucaliptul are rol antiinflamator

Grație compușilor activi precum cumarina, flavonoidele, eucaliptol și cineol, eucaliptul este adesea folosit atât pentru a trata astmul, faringita, răceala, tusea convulsivă și cea iritantă, cât și pentru a elimina mai ușor secrețiile bronșice. Adaugi 1 lingură plantă mărunțită la 1 cană cu apă fierbinte și strecori după 4-6 minute de infuzat. Se beau 2-3 căni pe zi. Este contraindicat în sarcină și alăptare și copiilor sub 3 ani. Atenție! Folosite în cantități mari, remediile din eucalipt pot avea efecte toxice.

Cimbrul, antitusiv

Cimbrul de cultură este un bun antiseptic, având proprietatea de a calma tusea și de a stimula expectorația, grație componentelor regăsite în uleiul volatil. Pentru calmarea crizelor de tuse și tratarea virozelor respiratorii, se prepară o tinctură dintr-un amestec de 15 linguri de pulbere de cimbru și 500 ml de alcool alimentar de 50°. Amesteci bine și lași la macerat 12 zile, la întuneric. La final se strecoară, adăugându-se 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se administrează 1 linguriță de 3-4 ori pe zi, 12 zile. Nu se recomandă femeilor însărcinate și celor cu hipertensiune arterială.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »