Familia ta / Copii »

Cum tratezi enurezisul nocturn la copii?

Autor: Dorina Novac | 13 November, 18:45 | 0 comentarii

Se întâmplă uneori, după vârsta de 4 ani, ca copilul tău să reînceapă să facă pipi în pat. În termeni medicali, pierderea urinei în timpul nopții se numește enurezis nocturn. Care sunt cauzele și cum se tratează enurezisul la copii?


Enurezisul se referă la scăparea involuntară de urină în timpul somnului. Copilul nu primește în timp util semnalele că vezica lui este plină, de aceea nu se trezește la timp ca să meargă la baie. Controlul vezicii în timpul nopții se realizează mai greu și mai târziu, decât în timpul zilei. 
 
Stresul, printre cauze
 
Cauzele apariţiei enurezisului sunt variate. Apare deseori la micii şcolari, datorită noului ritm zilnic căruia trebuie să se adapteze. În unele cazuri, udatul patului se poate datora stresului provocat de o schimbare majoră în viaţa copilului,
 
Tratează enurezisul fără medicamente
 
Cea mai la îndemână soluție este reducerea cantităţii de lichide pe care copilul o bea seara şi crearea unei rutine. Astfel, ai grijă ca micuțul să se ducă la baie în mod regulat de-a lungul zilei, precum și al serii. Încurajează-l să nu rețină urina prea multă vreme.
 
Mergeți împreună la baie, înainte de culcare. Nu certa copilul, fii alături de el și încurajează-l. 
Este important ca mersul la toaletă să se facă la intervale regulate, deoarece obiceiul de „a se ţine” poate afecta atât vezica urinară cât şi rinichii copilului.
 
Enurezisul poate provoca și probleme psihologice puternice. În astfel de situații este nevoie de ajutorul psihologului. 
 
În cazul enurezisului organic trebuie realizată terapia bolii de bază, care poate merge de la tratamentul medical al infecţiilor urinare sau epilepsiei, până la tratamentul chirurgical al malformaţiilor. Enurezisul organic apare în boli ale aparatului urinar şi în cazul unor anomalii ale coloanei vertebrale. Tratamentul medicamentos se iniţiază doar de către medic.
 
Află AICI care sunt cele mai frecvente boli la copii
 
Pedepsele înrăutățesc situația
 
Cel mai rău lucru pe care îl poate face un părinte este să certe copilul și să țipe la el atunci când a observat că a udat patul. Reacțiile părintelui pot afecta psihic și emoțional copilul.  
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »