Sanatatea ta / Analize medicale »

Cum te pregătești să donezi sânge

Autor: Cristina Mitrea | 04 September, 09:55 | 0 comentarii

Statisticile arată că, din 10 pacienți spitalizați, unul are nevoie de o transfuzie de sânge. Copiii cu anemie severă, femeile cu complicații ale sarcinii și multe proceduri chirurgicale necesită transfuzii, astfel încât donarea salvează multe vieți.


Dacă știi că starea generală de sănătate îți permite să fii donator, există câteva reguli pe care trebuie să le urmezi înainte de a dona sânge. Aceste indicații sunt utile atât pentru starea ta de bine, cât și pentru ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Dormi suficient!

E important ca în noaptea de dinaintea donării să te odihnești corespunzător. Nu te duce să donezi sânge dacă ai pierdut noaptea în fața calculatorului sau în club, pentru că te vei simți slăbit și ai putea leșina.

Nu fuma!

Cu o oră înainte de a dona nu trebuie să fumezi. Același lucru este valabil și după ce procesul de donare s-a încheiat.

Ai grijă ce mănânci!

Dacă ai decis să donezi sânge, e bine să ai o perioadă de câteva săptămâni în care îți crești aportul de fier, pentru că se pierde o cantitate mare în timpul donării. În acest sens, poți consuma carne roșie, carne de curcan, pește (ton, macrou), ouă, spanac, sfeclă, fasole, linte, tofu. Pentru a ajuta la absorbția fierului, consumă și alimente bogate în vitamina C precum roșii, kiwi, citrice, ananas, căpșuni.

Nu dona sânge pe stomacul gol!

Cu 48 de ore înainte de donare nu consuma alcool, grăsimi și dulciuri concentrate. Mănâncă legume, carne slabă și fructe. În dimineața donării, bea un ceai de plante sau o cafea cu zahăr și mănâncă legume și fructe proaspete. E bine să bei și 500 ml de apă, pentru a te asigura că nu ești deshidratat.

Nu lua medicamente!

Tot cu 48 de ore înainte de a dona sânge, evită să iei aspirină, anticoagulante sau antidiabetice. De asemenea, cu o lună înainte de donare, e recomandat să nu ai intervenții stomatologice majore.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »