Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cum şi cât păstrăm ciupercile

Autor: Andreea Tudorică | 21 October, 11:30 | 4 comentarii

Indiferent dacă sunt sălbatice ori cultivate, ciupercile sunt uşor de preparat şi adaugă un plus de savoare în orice fel de mâncare, de la supe la tocăniţe. Important este însă şi cum şi cât le păstrezi.


Articole similare:

Cum le alegi

Îţi recomandăm să cumperi ciuperci la vrac şi nu gata ambalate, astfel încât să le poţi verifica starea şi calitatea. Caută ciuperci cu pălăriile intacte şi evită-le pe cele cu decolorări sau pe cele uscate. La atingere trebuie să fie mai tari şi uşoare.

Aroma este alt indicator important al calităţii şi intensităţii. Trebuie să fie o aromă dulceagă, puternică, de pământ. Nu cumpăra ciuperci care miros a acru oris eamănă cu cel de peşte.

Cum le păstrezi proaspete

Din cauza conţinutului ridicat de apă, ciupercile sunt foarte perisabile, mucegăindu-se în scurt timp. Aşa că ar fi bine să nu le păstrezi mai mult de o săptămână la frigider. Ideal ar fi bine să le împachetezi  în pungă de hârtie, parţial închisă, pentru a asigura circulaţia aerului fără a le usca. 

Nu le acoperi cu un prosop de hârtie umed pentru că nu vei face altceva decât să le grăbeşti procesul de deteriorare. Totodată, astfel, vei permite eliberarea gazului etilen emis de ciuperci. Le poţi lăsa şi în recipientele originale, în care le-ai cumpărat pentru că ele sunt menite să asigure „respiraţia“ ciupercilor. Iar după ce ai folosit ciuperci din ele, le poţi împacheta la loc.

Atenţie la cules!

Informează-te detaliat despre speciile otrăvitoare, dacă vrei să mănânci ciuperci culese de tine. De cele mai multe ori, ciupercile otrăvitoare sunt cele care sunt foarte viu colorate şi au un aspect atrăgător. Dacă ai dubii poţi consulta părerea unui specialist. Nu mânca o ciupercă dacă nu eşti absolut sigur că este comestibilă.

Ponturi

•    Nu depozita ciupercile în sertarul de legume ori fructe al frigiderului. Este un mediu umed care nu le prieşte.

•    Evită să le pui lângă alimente cu mirosuri sau arome puternice. Le vor absorbi ca pe un burete.

•    Unele tipuri de ciuperci (cum ar fi bureţii) rezistă la frigider mai bine decât altele. Dar cel mai bine ar fi să cumperi ciupercile cu puţin timp înainte de a le prepara.

•    Dacă vrei să le păstrezi mai mult de o săptămână, congelează-le sau deshidratează-le.

•    Nu le depozita în recipiente de metal deschise!

INFO: Treceţi rapid prin apă ciupercile pentru a le spăla, fiindcă o absorb rapid. Pentru a evita înnegrirea lor, adăugaţi suc de lămâie.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Doina Elena | 21 October 2015, 11:39
Super-oportunitate de castig la domiciliu !
Oferta este valabila in toata tara. Lucru part-time la domiciliu, pentru toti. NU este necesara niciun fel de experienta. Oferim curs gratuit si complet de instruire. Selectam dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time. Cerem seriozitate si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Trimiteti textul ”Detalii” la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Adi | 21 October 2015, 13:02
O sansa buna pentru a castiga bani! Trebuie sa profitati de acest adevarat chilipir! Oferim o oportunitate reala si serioasa prin care sa castigati acum bani, cat mai repede, fara sa recrutati oameni, fara sa construiti retele! Grabiti-va si cereti cat mai repede detalii la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Dana | 21 October 2015, 13:12
Vrei sa castigi bani? Noi venim acum cu ceva nou si de viitor. Oferim contract care garanteaza plata rezultatelor. Activitate practica si profitabila pentru oricine. Te asteptam cat mai repede in echipa noastra! Cere chiar acum mai multe detalii, la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Dan | 21 October 2015, 14:26
Ne veti gasi mereu in Romania, Diaspora si Moldova! Cautam persoane serioase si care doresc sa castige bani pe net, part-time, la domiciliu. Cerem cunostinte elementare de lucru cu calculatorul, de navigare online, de folosire a emailului si a documentelor word si pdf. Oferim imediat contract de comision si toata instruirea necesara, gratuit. Numai cei foarte seriosi sunt asteptati sa ceara detalii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »