Medicii raspund / Afectiuni »

„Cum se poate scăpa de mirosul neplăcut al gurii?”

Autor: Daniela Purcaru | 18 December, 16:30 | 0 comentarii

„Soțul meu are un miros urât al gurii de care spune că nu-și dă seama. Am observat mai multe feluri de miros: unul fetid, altul ca de stricat și un miros ca de sulf. Se pare că avea problema din copilărie. Probleme de sănătate n-a avut și nici nu se plânge de nimic, nici măcar de probleme dentare. Nu înțeleg cum este posibil ca după ce te speli pe dinți să ai miros neplăcut al gurii.” – Aurora Ionescu, Timișoara


„Respirația urât mirositoare (cunoscută și sub numele ei medical de halenă sau halitoză) este o afecțiune frecventă în ziua de azi. Există 3 cauze principale ale acestei probleme, în ordinea importanței, acestea sunt:

- igiena orală deficitară,

- afecțiuni la nivelul cavității bucale,

- diverse boli generale care pot cauza apariția unei respirații urât mirositoare.

După această scurtă introducere, să trecem la cazul dumneavoastră concret. În primul rând, faptul că ați depistat mai multe feluri de miros este un aspect irelevant; acesta se poate schimba în funcție de tipul florei bacteriene prezente la un moment dat în cavitatea bucală precum și de natura alimentației.

Ținând cont că majoritatea afecțiunilor dentare au fost tratate recent și nu știți să sufere de boli generale, s-ar putea încerca în prima fază o mică îmbunătățire a igienei orale.

Este foarte bine să se spele regulat pe dinți, dar și mai importantă este tehnica folosită. Dacă durata periajului este prea scurtă sau tehnica nu este corectă, eficiența acestuia scade dramatic.

Recomand soțului dumneavoastră să se spele pe dinți folosind o tehnică corectă de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața înainte de masă și seara înainte de culcare). După periaj îi recomand clătirea timp de 20-30 de secunde cu apă de gură, fapt ce va ajuta la împrospătarea respirației.

Dacă după 2 săptămâni nu observați nicio îmbunătățire a respirației, este bine să consultați medicul dvs. stomatolog pentru depistarea unor eventuale afecțiuni care n-au fost încă tratate. Acesta vă poate recomanda și un consult general dacă consideră că respirația urât mirositoare ar putea fi cauzată de anumite boli generale nedipistate încă.”

Dr. George Ghidrai, medic specialist medicină dentară

Găsești mai multe despre halenă AICI

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »