Sanatatea ta / Tratamente »

Cum se palpează corect sânii pentru a descoperi cancerul

Autor: A.C. | 08 February, 11:40 | 0 comentarii

Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-și autoexamineze sânii lunar. Anual, în România, 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. 


Din păcate, în circa 60 % din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadii avansate, respectiv III și IV. Cancerul mamar este curabil în stadiul I sau II, însă, pentru a fi descoperit la timp, se recomandă o atenție deosebită prevenției (de exemplu, autoexaminarea sânilor).

În ceea ce privește stadiile III și IV, în ultimii ani, s-au inventat tratamente foarte eficiente, care cresc mult speranța de viață. Datele statistice arată că, în prezent, patru din cinci femei supraviețuiesc acestei maladii.

Kilogramele în plus, printre factorii de risc

Cunoașterea factorilor de risc este esențială în prevenirea cancerului de sân. Cele mai expuse riscului de îmbolnăvire sunt femeile care au un istoric familial de cancer de sân (riscul există doar dacă, în momentul conceperii, viitoarea mama prezintă o modificare a genei care predispune la această formă de cancer).

Totodată, expuse riscului de apariţie a cancerului mamar mai sunt femeile care utilizează timp îndelungat anticoncepționale (dacă există o anumită vulnerabilitate) și femeile care au surplus de kilograme (la nivelul celulelor adipoase se sintetizează estrogen, hormon specific feminin, care, în cantități mari, favorizează formarea celulelor canceroase).

 

Cum depistăm cancerul la sân și cum îl tratăm! Care sunt de fapt factorii de risc

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »