Sanatatea ta / Tratamente »

Cum se manifestă tulburările de anxietate

Autor: A.C. | 11 September, 10:00 | 0 comentarii

Atunci când corpul trece printr-o perioadă stresantă, multe persoane simt o stare de anxietate. În majoritatea cazurilor, episodul începe cu dureri în piept sau cu probleme de respirație. 


Grijile exagerate care nu-ți mai dau pace nu sunt singurele semnale ale unei afecțiuni numită anxietate. Chiar dacă pare inofensivă, această tulburare ajunge să afecteze treptat digestia și să-ți dea dureri musculare.

Cum putem controla aceste stări și cum ne găsim echilibrul emoțional, a explicat la Digi 24 medicul Cătălina Hogea, specialist psihiatru.

- Anxietatea este de fapt un proces adaptativ. Corpul încearcă să facă de fapt față unei situații stresante. Acest proces a ajuns să fie chiar împotriva propriului corp, în loc să ne ajute. Subconștientul ne avertizează că ceva este în neregulă.

- Există un nivel normal de anxietate pe care îl resimțim cu toții în situații stresante, de exemplu un examen, dar sunt și situații în care aceste senzații apar zilnic și sunt foarte intense. Pe lângă senzația de neliniște care caracterizează starea de anxietate, ea se însoțește de semne fizice pe care omul nu și le poate explica ca fiind anxietate și cei afectați ajung să consulte tot felul de specializări. Spre exemplu, vorbim de dureri de cap, amorțeli ale mâinilor, dureri difuze care nu respectă o zonă anotomică, cele mai frecvente sunt cele cardiologice. Persoana respectivă simte că îi bate inima foarte tare cu dificultăți de respirație sau bătăi ale inimii exagerate. Nu orice palpitație este semn de anxietate, bineînțeles. 

- Nu este nevoie întotdeauna de tratament medicamentos. Tratamentul trebuie să fie psihoterapia pentru că vorbim despre un conflict între conștient și subconștient, între ceea ce ne dorim și ceea ce trebuie. Uneori conflictul este atât de mare că apare anxietatea. Avem nevoie de câteva ședințe de terapie pentru a vedea dacă ne putem adapta cu psihologul la care am ales să mergem. Există persoane care nu ies din casă din cauza anxietății și atunci avem nevoie de un tratament farmacologic pentru a ajuta persoana respectivă să depășească în primă fază aceste simptome și apoi să ajungă la terapie.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »