Psiho / Dezvoltare personala »

Cum să treci mai ușor de o despărțire

Autor: Cristina Mitrea | 20 December, 10:55 | 0 comentarii

Despărțirile nu sunt ușoare niciodată, mai ales dacă cei doi parteneri au o istorie bogată împreună, care implică amintiri comune, posesiuni materiale și copii. Două persoane aflate într-o relație pot evolua diferit de-a lungul timpului și își pot da seama la un moment dat că despărțirea este singura soluție pentru a-și continua viața așa cum își doresc.


În cele mai multe cazuri, despărțirile sunt neplăcute sau chiar violente. Fie pentru că unul dintre parteneri nu a dorit despărțirea, fie cei doi sunt într-un permanent conflict, care îi împiedică să vadă lucrurile cât mai obiectiv posibil. E bine, însă, pentru sănătatea noastră psihică, dar și fizică, indiferent că noi am inițiat despărțirea sau că noi am fost cei părăsiți, să ne străduim să privim cât mai realist lucrurile și să fim civilizați, măcar în amintirea momentelor bune. „Istoria noastră lungă, nefericită, cu despărțiri nimicitoare și divorțuri nu ne condamnă fără drept de apel la un comportament primitiv, vătămător și care ne distruge sufletul. Avem puterea de a schimba în mod conștient modul în care ne purtăm unii cu alții când iubirea noastră ajunge la final. Sper să ne folosim de această tărie, nu numai de dragul nostru, ci și pentru că ne pasă de generațiile viitoare”, spune Katherine Woodward Thomas, terapeut de cuplu și familie (volumul „Despărțirea conștientă”, Curtea Veche Publishing).

După ce ruptura s-a produs, mulți nu știu cum să revină la o viață normală și cum să se desprindă de toată drama. Cercetătorii sunt de părere că e bine să fie făcuți pași mici, dar consecvenți. Cum să procedezi după o despărțire? Începe cu lucruri mărunte: scrie într-un jurnal ce simți, fie că e vorba de furie, regret, vină sau alte sentimente; fă mișcare, ascultă muzica preferată, caută ocazii de a-i ajuta pe cei din jur, mai ales persoanele aflate în nevoie. Dacă ți-ai dorit mereu să iei lecții de pian, să faci un curs de arte marțiale sau să înveți să joci bridge, acum e momentul. Dezvoltă-ți abilitățile și urmează-ți pasiunile abandonate.

Foarte important, distanțează-te de fostul partener. Când îți vin în minte gânduri despre trecut, înlocuiește-le cu cele pentru viitor, despre planurile tale, despre dezvoltarea ta ca persoană. Analizează-te și stabilește-ți prioritățile. Dacă în timpul fostei relații ai făcut multe compromisuri, renunțând la tine și la dorințele tale, lucrează la acest aspect pentru viitor. Pune efort în a te mulțumi în primul rând pe tine. Dacă ai așteptat de la partener să te facă fericit și ai avut pretenții nefondate, e bine să conștientizezi că nimeni nu e responsabil de fericirea noastră decât noi.

E important ca un om să fie, în primul rând, cât mai încrezător în forțele lui, să se simtă confortabil în viața profesională și pe plan personal, în familie sau în cercul de prieteni. Doar așa va putea să ducă o viață cât mai satisfăcătoare și va putea intra cât mai pregătit într-o altă relație. Specialiștii spun că trebuie să fim mulțumiți de noi înșine și să împărtășim această stare cu partenerul, nu să așteptăm ca acesta să fie cel care ne aduce fericirea.

Nu în ultimul rând, amintește-ți că nu toți oamenii sunt compatibili unii cu alții sau, chiar dacă au aceeași viziune asupra vieții pentru o vreme, e posibil ca acest lucru să se schimbe. Privește viața cu maturitate și gândește-te că e dreptul fiecăruia să își caute propria fericire, că e normal ca oamenii să facă uneori greșeli și că nu e sfârșitul lumii dacă o relație ajunge la final.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »