Sanatatea ta / Tratamente »

Cum să-ți desfunzi nasul fără să apelezi la picături

Autor: Cristina Mitrea | 13 February, 10:59 | 0 comentarii

Când un element iritant își croiește drum spre sinusuri, scurgerile normale sunt întrerupte. Răcelile simple, alergiile, aerul prea uscat din cameră îți pot înfunda nasul, ceea ce te va face să întinzi mâna după sticluța cu picături. Există, însă, remedii naturale pe care le poți încerca pentru desfundarea sinusurilor.


Inhalațiile cu uleiuri de plante

Inhalația aburilor este benefică pentru păstrarea hidratării sinusurilor, un studiu din 2016 arătând că aburii îmbunătățesc considerabil procesul de curățare a mucozităților nazale. Înainte de culcare, încălzește 1 litru de apă într-o cratiță. Așază-te pe un scaun și pune cratița pe masă, în fața ta. Aplecat asupra recipientului, acoperă-ți capul cu un prosop și toarnă în apa ferbinte 3-4 picături de ulei de mentă sau de eucalipt (sau poți lua de la farmacie o sticluță cu inhalant, care conține mai multe tipuri de uleiuri). Inspiră aburii 10-15 minute, mai adăugând la jumătatea timpului încă 3-4 picături de ulei.

Clătirea cu soluție salină

O altă metodă naturală pentru a-ți desfunda eficient nasul este irigația nazală, care poate fi folosită ca tratament inclusiv în afecțiunile sinusale cronice. Amestecă 3 lingurițe de sare cu 1 linguriță de bicarbonat. Ia 1 linguriță din amestecul rezultat și adaug-o într-o ceașcă de apă călduță, amestecând bine până se dizolvă. Umple o seringă fără ac cu acest lichid și, stând aplecat deasupra chiuvetei, pune-ți mai întâi într-o nară, acoperind-o pe cealaltă, apoi lasă lichidul să se scurgă. Repetă procedeul pentru cealaltă nară. La final, suflă-ți ușor nasul.

Piperul din mâncare

Ai observat că atunci când mănânci ceva condimentat, începe să-ți curgă nasul? Dacă sinusurile tale sunt înfundate, la următoarea masă pune-ți puțin piper în supă sau în altă mâncare caldă. Sau, dacă nu ai răbdare până atunci, fierbe o cană cu apă și pune în ea un sfert de linguriță de piper sau pudră de chili. Bea câteva înghițituri din acest lichid iute, cât de fierbinte suporți, și nasul ți se va desfunda rapid.

Hidratarea corespunzătoare

Când suferi de congestie nazală, e important să te hidratezi corespunzător, cu 2 litri de apă pe zi. Dacă nu bei suficientă apă, pe lângă faptul că vei suferi de dureri de cap, mucusul se va usca și se va îngroșa. Dacă nu poți bea apă simplă, adaugă în ea o felie de lămâie sau câteva frunze de mentă tocate.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »