Psiho / Dezvoltare personala »

Cum să te simți mai bine la locul de muncă

Autor: Diana David | 14 May, 08:00 | 1 comentariu

Ne petrecem aproape la fel de mult timp la serviciu ca acasă. De aceea, este important pentru echilibrul și sănătatea noastră să ne facem viața mai ușoară la serviciu, chiar și într-un mediu care uneori este stresant sau poate părea ostil. Îți propunem câteva sfaturi care te vor ajuta să fii mai relaxat la job - și mai binedispuși acasă.


Privește partea bună a lucrurilor și zâmbește

Când ești pozitiv în gândire și comportament, acest lucru se reflectă atât în calitatea muncii prestate, cât și în relațiile profesionale. Un zâmbet transmite o stare pozitivă și încurajează oamenii din jurul nostru să zâmbească la rândul lor. În plus, când suntem binedispuși ne deschidem mai ușor față de ceilalți.

Consideră jobul o oportunitate de a te dezvolta, de a evolua

Poți să folosești munca pentru a-ți dezvolta potențialul și pentru a-ți face noi descoperiri, care îți îmbogățesc cunoștințele. Iar a fi împlinit  în ceea ce faci îți permite să obții rezultate mai bune, dar și să creezi condiții de lucru favorabile dezvoltării corespunzătoare.

Comunică eficient pentru a-ți îmbunătăți relațiile la serviciu

Alegerea cuvintelor este foarte importantă. Nu toată lumea percepe mesajele în același mod, deci e necesar să te adaptezi la interlocutor. De asemenea, este recomandabil să eviți atitudinile negative, cum ar fi: „Nu sunt de acord“ și să optezi pentru „Cred mai degrabă că... “. De asemenea, este necesar să înveți să te afirmi, dar și să asculți. Toată lumea are dreptul să se exprime și toate punctele de vedere sunt interesante, pentru că permit ca lucrurile să progreseze și să evolueze.

Citește și: La ce ești predispus dacă stai peste program la serviciu
 
Respectă regulile

Fie că ne place sau nu, avem nevoie de un cadru de lucru. Regulile ne oferă stabilitate și repere (program, planificare, obiective). Ele permit să se stabilească termenul de finalizare a unui obiectiv.  

Acceptă critica fără să te superi

Critica permite progresul, pentru că celălat ne oferă o altă perspectivă asupra lucrurilor. Fie că este justificată sau nu, ceea ce face o critică constructivă este atitudinea noastră față de ea. Dacă nu o înțelegi, cere explicații care să te ajute să nu confunzi criticile cu reproșul.  

Personalizează-ți spațiul de lucru

O plantă sau o fotografie te ajută să creezi o atmosferă familiară la serviciu. Un obiect personal te poate ajuta și să depășești anumite blocaje care survin uneori, din cauza stresului sau a oboselii.

Învață să te relaxezi

Poți face exerciții de respirație la serviciu când ești prea surescitat. De asemenea, este recomandabil să faci pauze, o plimbare, să mergi pe coridoare sau să te bucuri de o cafea sau o ciocolată. Ele îți permit să îți golești mintea pentru câteva momente și apoi să-ți reorganizezi ideile.

Gestionează-ți corect timpul de lucru

A lucra în avans este cel mai bun mod de a evita stresul. Este mai ușor să fii mai eficient și să ai un avans decât să încerci să recuperezi timpul pierdut, pentru a termina lucrarea la timp. Întârzierile generează stres, nervozitate și animozități între tine și colegi sau șefi. 

Sfatul specialistului

Arminda Arșoi, psiholog clinician și psihoterapeut cu formare în psihoterapie pozitivă, www.arminda.ro

Starea de bine a angajaților depinde atât de atitudinea managerului, cât și de cea pe care o au ei înșiși vis-a-vis de muncă și de capacitățile proprii. Un angajat pesimist, care spune mereu că e greu și că nu poate, va progresa mai greu, în ciuda încurajărilor manageriale. Există anumite atitudini specifice ale angajatului mai fericit: este pozitiv, dorește să învețe, este deschis la comunicare, este participativ și găsește sens în ceea ce face. În timp ce organizația poate oferi ambianța în care toate acestea se pot manifesta, depinde de fiecare angajat în parte să profite de ocazie pentru a se simți cât mai bine la locul de muncă.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 16:56
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]

Adauga un comentariu »