Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cum să marinezi alimentele în siguranță și să eviți toxiinfecțiile

Autor: Cristina Mitrea | 15 March, 13:50 | 0 comentarii

Fie că te gândești să marinezi legume, tofu sau carne, pentru a le da un plus de gust, important e să faci această operațiune în siguranță, ca să nu te pomenești, eventual împreună cu familia, cu o toxiinfecție alimentară. Iată cum e bine să marinezi alimentele!


Articole similare:

O marinadă are ca bază un lichid acid precum sucul de lămâie, oțetul sau vinul, alături de ulei. Pe lângă acestea, în marinadă se mai pun diverse condimente, mai ales ceapă și usturoi, și ierburi după gustul fiecăruia, zahăr sau miere. Unii bucătari recomandă să se pună și sare, mai ales la carnea de porc, pentru că o frăgezește, alții  spun că sarea tinde să scoată umiditatea din carne și s-o lase prea uscată. Dacă marinezi tofu sărat, nu e cazul să adaugi sare suplimentar.

 De ce trebuie să ții cont când o prepari?

  • Folosește un recipient cu capac. Nu e indicat să folosești un vas metalic, pentru că poate interacționa cu acidul; utilizează, în schimb, un vas de sticlă care se poate închide ermetic.
  • Ține recipientul în frigider. Nu lăsa marinada pe blatul sau pe masa din bucătărie, deoarece căldura accelerează multiplicarea bacteriilor și ultimul lucru pe care îl dorești este un produs alterat.
  • Dacă ai plănuit un picnic și vrei să iei cu tine vasul cu produse marinate, transportă-l într-o pungă termoizolantă, pentru a-l păstra cât mai rece până la ora mesei.
  • Nu refolosi marinada sau, dacă faci acest lucru, fierbe-o înainte. Dacă ai marinat carne crudă și vrei să reutilizezi lichidul rămas după marinare, pune-l întâi la fiert, pentru a distruge orice bacterii nocive ar fi putut să apară.
  • Nu lăsa alimentele să se marineze prea mult timp. Legumele sau tofu nu au nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a prinde aromă, iar carnea tăiată în bucăți mici sau felii subțiri, se marinează în 2 ore. Când scoți alimentele din marinadă, tamponeză excesul de sos cu un șervet.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »