Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum să-i dai copilului mai multă încredere în el

Autor: Daniela Purcaru | 08 June, 17:50 | 0 comentarii

Se bâlbâie și roșește când cunoaște oameni noi din cauza lipsei de siguranţă de sine. Ți-ai dori să nu se pierdă cu firea, dar timiditatea îi dă de furcă. Încurajează-l  să comunice și primul pas spre schimbare este făcut. 


Dă-i timp să capete curaj

Când se află în colectivitate, lasă-l să vorbească el cu ceilalți copii. Dacă vrei să se descurce singur, trebuie să urce şi singur scara toboganului. Rămâi însă aproape, ca să ştie că poate conta pe tine. Explică-i cum să se poarte la locul de joacă, cum să se prezinte unui copil străin la o petrecere sau cum poate iniţia un joc de grup. Este doar un exemplu, dar în orice altă situație poți proceda așa, pentru a-i demonstra că poate face orice dorește, fără ajutor.

Înscrie-l la cursuri de actorie sau ia-i un animal de companie

Studiile au arătat că animalele, câinii în special, îi ajută pe copii să empatizeze mai uşor şi să fie mai calmi, mai comunicativi. Înscrie-l la cursuri, cum ar fi unul de actorie sau de dans. Ajută-l să facă un sport de echipă. Sunt moduri ideale să aibă un pretext pentru a intra în vorbă cu copii și tineri de vârsta lui cu care, în mod obișnuit, n-ar fi îndrăznit să vorbească. Încurajează-l la concursuri, sărbătoreşte-i reuşitele şi fii alături de el, mai ales atunci când are un eșec, când lucrurile nu merg bine, asigurându-l că ești mândră de el oricum.

Nu te feri să-l lauzi mai des

Lipsa de încredere vine din sentimentul că nu poate face nimic cu propriile forțe. Demonstrează-i că are motive să fie admirat și laudă-l pentru ceea ce face bine. Încurajează-l să vorbească despre reușitele lui amicilor, rudelor. Un moment important pentru un copil timid poate fi aniversarea zilei lui de naştere, la care să-i invite pe copiii pe care-i simpatizează şi de care nu îndrăzneşte să se apropie.

Permite-i să aleagă singur

Transmite-i mereu celui mic mesajul că îl iubeşti în mod necondiţionat pentru că este, şi nu pentru că face sau alege ca tine sau ca el! Lasă-l să ia decizii sigur. Este normal să greşească şi să se corecteze singur aceste greşeli şi să înveţe din ele. Fă-l să înţeleagă că timiditatea va trece la un moment dat şi că, pentru asta,este nevoie de exerciţiu.

Arată-i care sunt calitățile lui

Văzând că-l judeci negativ sau că-l critici excesiv, se va închide mai mult. Dacă-i arăți câte calități are va căpăta încredere în el. În copilărie, orice îi poate cauza frustrări emoţionale. Vorbind cu el, îl vei ajuta să fie mai deschis cu cei din jur şi să-ţi îmbunătățească abilitățile sociale. Empatizează cu timiditatea copilului tău și nu-l face să-i fie ruşine.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »