Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum să gestionezi corect crizele de furie ale copilului

Autor: Daniela Purcaru | 09 February, 17:00 | 0 comentarii

Dacă ești părinte, sigur știi cum e să mergi cu cel mic la cumpărături și să-ți facă o criză de furie în mijlocul magazinului, să se târască pe jos întinzând mâna frenetic către raftul cu dulciuri. Te rușinezi și-ți dorești să se teleportezi în alt loc până se liniștește.


De la ce vârstă te poți aștepta la primele crize de furie

Numite și tantrumuri, crizele de furie ale copiilor apar între vârstele de 2 și 4 ani. „În jurul vârstei de 2 ani începe perioada de trecere de la statutul de bebeluș la cel de copil. Acesta începe să-și descopere independența: poate ține singur biberonul sau lingurița, poate să meargă, începe să spună câteva cuvinte, iar părinții par să înțeleagă”, explică Dina Bento, specialist în educație, și adaugă: „Copilul nu cunoaște limite în explorare și atunci când cuvintele sunt prea puține sau necunoscute, dar nevoile sunt mari încep crizele: nu vrea să facă baie, nu vrea să mănânce, vrea dulciuri sau ursulețul de pe raft. Nu reușesc să exprime tot ceea ce își doresc, părintele nu înțelege și totul se transformă într-o criză de furie și plâns greu de gestionat”.

Crizele de furie sunt greu de oprit

Copiii de până la vârsta de 4 ani n-au capacitatea de a înțelege motivele raționale, că e nevoie să spele, că se poate îmbolnăvi dacă nu mănâncă sănătos. Creierul copiilor își încheie dezvoltarea complet mult mai târziu, astfel că până atunci partea emoțională joacă un rol foarte important.

De aceea este indicat ca în astfel de situații de criză să-ți liniștești copilul folosind cuvinte blânde, luându-l în brațe și confirmându-i mereu iubirea și respectul față de emoțiile lui.

Încearcă, pe cât posibil, să anticipezi evenimentele care pot declanșa o criză. Dacă urmează să mergeți la cumpărături pregătește-l pe copil. Îi poți oferi un buget modic cu care copilul să-și poate cumpăra ceea ce dorește el. Astfel, muți controlul de la tine, parțial, către copil. În cazul în care este prea mic pentru a i se oferi un buget, îi poți lua la magazin câteva jucării cunoscute de el pentru ca focusul lui să fie pe joc și mai puțin pe ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Sfatul specialistului

Dina Bento, specialist în educație pentru părinți în Asociația Școala Familiei

Pe termen lung, compromisul părinților de a-i oferi totul copilului la cel mai mic semn de supărare poate duce la crize și mai puternice la vârste mari când acestea ar trebui să poată fi controlate matur. Este nevoie să înțelegem că toată lumea are crize de furie. Diferența este că adulții reușesc să și le exprime comunicându-și clar nevoile, pe când un copil de 2-3 sau 4 ani o face cu mare greutate.

Este indicat să acceptăm crizele copiilor, să-i ajutăm să-și elibereze frustrările, să-i încurajăm să-și exprime nevoile și să punem limite pentru o gestionare corectă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »