Psiho / Depresie »

Cum să depășești depresia postpartum

Autor: Ramona Liță | 28 November, 16:10 | 1 comentariu

Dacă vestea că vei deveni părinte este una frumoasă ce îți duce împlinirea la care visai, după naștere lucrurile se pot schimba un pic, mai ales dacă ai de-a face cu depresia postpartum.


Bucuria cunoașterii celui mai mic membru al familiei poate fi umbrită de anumite sentimente negative precum sensibilitate, irascibilitate, instabilitate emoțională, toate fiind semnalmente ale depresiei post partum.

Din păcate această formă de depresie nu afectează doar femeile, și bărbații pot fi victimele acestui fenomen. Motiv pentru care este necesară depistarea acesteia din timp și administrarea tratamentului corespunzător.

Acum ai parte de noi responsabilități, tot programul tău este dat peste cap și se învârte în jurul celui mic, orele de somn sunt tot mai puține, teama de nou și de necunoscut pot reprezenta un stres destul de mare care te poate ameți.

Chiar dacă marea majoritate a femeilor se adaptează destul de repede, există și o parte care se confruntă cu depresia post partum și care din păcate nu admit să vorbească despre asta, astfel procesul de vindecare este mult mai anevoios.

Cum se manifestă depresia postpartum

O problemă destul de serioasă ce nu ar trebui trecută cu vederea, primele simptome ce ar trebui să îți ridice un semn de întrebare sunt schimbările bruște de dispoziție, reprizele tot mai dese de plâns, tristețea fără un motiv anume sau iritabilitatea crescută.

Depresia postpartum vine la pachet din păcate și cu insomnii ce nu te lasă să te odihnești corespunzător.

Netratate la timp aceste simptome se pot agrava, motiv pentru care nu trebuie să amâni vizita la psiholog. Nici terapiile alternative nu sunt de evitat, mai ales dacă vorbim despre beneficiile terapiei cu lumină, exercițiile de respirație și tehnicile de relaxare.

Află cum se tratează depresia anxioasă AICI

Nu ezita să ceri ajutorul celorlalți

În primul rând nu trebuie să eviți legătura cu bebelușul, poți să îi cânți, să îi vorbești. Atașamentul de bebeluș te va ajuta să treci mai ușor peste această problemă, atașamentul ajutând considerabil la eliberarea de endorfine, în felul acesta instalandu-se o stare de bine pentru amândoi.

În cazul în care schimbările tale de comportament sunt foarte bruște nu ezita să ceri ajutorul celor din jur.

Interacțiunea cu mai mulți oameni te poate ajuta să te eliberezi de stresul acumulat. Nu te mai izola, lasă-i pe apropiații tăi să fie părtași  la bucuria venirii pe lume a bebelușului tău.

Comunică mai mult

Depresia postpartum nu este o boală, atât timp cât ți-o asumi și o tratezi corespunzător, însă pentru asta trebuie să înțelegi că izolarea nu este indicată în nici un fel de situație.

Ieși din casă cât de des posibil, mergi cu copilul în parc la plimbare, mergi la cumpărături și cere de fiecare dată când ai nevoie sfaturi.

Una din 8 femei suferă de depresie postpartum, nu ești singura care trece prin așa ceva și asta nu înseamnă că ești o mamă rea.

Motivul pentru care este indicat să mergi la consiliere și terapie suportivă este acela că îți va fi mai ușor să integrezi schimbările din viața ta și să te bucuri de tot ce ai.

În cazurile grave este recomandat chiar tratamentul antidepresiev, însă nu aștepta să se ajungă aici.

Și bărbatul este expus la această formă de depresie, acum are de a face cu ceva nou, atenția ta nu se mai îndrepta doar asupra lui, atașamentul față de copil îl poate expune la crize de gelozie, și totodată poate conduce la răcirea relației de cuplu.

Cu cât veți comunica mai mult cu atât mai ușor veți trece peste această situație, acum este momentul să vă susțineți și mai mult reciproc și să acceptați de asemenea ajutorul celor din jur.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Gya Lee | 17 April 2018, 02:02

Oferta extra: lucru online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
Adauga un comentariu »