Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum recunoști cardiopatia ischemică

Autor: Mădălina Hârjoi | 26 October, 08:00 | 0 comentarii

Una dintre cele mai frecvente boli de inimă, cardiopatia ischemică poate fi fatală dacă nu este tratată din vreme.


Tulburarea miocardică afectează arterele coronare, care se blochează sau se îngustează. Prin urmare, mușchiul inimii nu mai primește suficient sânge, oxigen, acizi grași și glucoză. Boala se poate manifesta prin angină pectorală sau poate fi asimptomatică.

Angina pectorală se definește ca durerea care se manifestă inițial la mijlocul toracelui, iradiind ulterior spre umărul stâng, gât sau abdomen. Este resimțită ca un junghi prelungit și se instalează îndeosebi când persoana face efort (merge, urcă scările, ridică greutăți) sau este în repaus. Disconfortul durează câteva minute și încetează când persoana în cauză nu mai face efort sau când se administrează nitroglicerină. Sunt și cazuri când durerea poate să apară spontan, în timpul nopții.

Forma nedureroasă a cardioptiei ischemice oate fi descoperită doar prin investigații amănunțite.

Info

Angina pectorală poate apărea și în condiții de stres de frig ori după mese copioase.

Ateroscleroza, printre cauzele bolii

Leziunile ischemice evoluează în timp și riscul de îmbolnăvire crește odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă moștenirea genetică, și fumatul, obezitatea, sedentarismul, stresul, precum și ateroscleroza (depunerile de grăsimi pe pereții vaselor de sânge), hipertensiunea arterială și diabetul zaharat duc la apariția acestei maladii coronariane.

Cum se depistează

În urma unor analize specifice, medicul cardiolog poate pune diagnosticul de cardiopatie ischemică. El recomandă. în primă instanță, electrocardiograma de repaus. Metoda este nedureroasă și presupune înregistrarea activității electrice a inimii, prin plasarea unor electrozi pe torace.

În cadrul testului de efort cardiovascular sunt înregistrate mai multe electrocardiograme când pacientul face efort intens. Testarea se realizează cu o bicicletă fixă, iar monitorizarea se efectuează prin plasarea unor electrozi la nivelul pieptului.

Ecografia cardiacă este o altă investigație utilă în diagnosticarea bolii coronariane. Aceasta utilizează ultrasunete pentru evaluarea activității mecanice a inimii.

Pentru confirmarea bolii, doctorul recomandă și coronarografia, o investigație imagistică. În cadrul acesteia, se introduce un cateter (un tub subțire) până la inimă, apoi se injectează substanța de constrast pentru a se evidenția vasele coronariene.

Ce tratament este indicat

Dacă medicul a confirmat că suferi de cardiopatie ischemică, poate recomanda un tratament medicamentos cu betablocante, antiagregante plachetare (aspirină, clopidogrel, mai rar ticlopidină), statine etc.

În cazuri grave, singurele metode de tratament rămân cele chirurgicale: angioplastia coronariană (procedură invazivă de lărgire a unei artere coronare blocate)și by-pass aorto-coronarian (intervenție chirurgicală de revascularizare pentru îmbunătățirea fluxului sangvin al inimii).

Sfatul specialistului

Dr. Mircea Vlădoianu, medic primar cardiolog, Spitalul European Polisano, Sibiu

Tabloul clinic al cardiopatiei ischemice poate avea diverse aspecte, de la angină tipică clasică cu localizare, intensitate, durată, factori declanșatori – efort, frig, stres – la echivalente de angină ca dispneea la eforturi mici, transpirații fără motiv, adinamie (scăderea accentuată a forței musculare, n.r.) la persoanele cu factor de risc cu antecedente de accidente vasculare cerebrale sau boli arteriale periferice, diabet zaharat, dislipidemie, fumat. Analizele recomandate sunt: electrocardiograma de repaos și efort la indicația medicului specialist, angiografia coronariană, care elucidează diagnosticul și severitatea eventuală a leziunilor. La anumite persoane, se poate indica angiografia coronariană CT.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »