Psiho / Stres »

Cum recunoaștem un atac de panică și ce facem în acel moment!

Autor: A.C. | 17 October, 10:50 | 0 comentarii

Fiecare dintre noi poate experimenta la un moment dat simptome specifice unui atac de panică. Fie că apare în contextul unor evenimente stresante, fie din cauza exacerbării unor sentimente precum teama, cel mai important lucru este să conştientizezi ceea ce ţi se întâmplă şi, mai ales, să găseşti resurse interioare pentru a depăşi acest episod.


Atacul de panică poate apărea oricând, ziua sau în timpul somnului, şi este de obicei manifestat prin simptome precum dificultate de respiraţie, ameţeală, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de nod în gât, tremur, sentimentul că se va întâmpla ceva înspăimântător, teama de moarte iminentă şi de pierdere a controlului. Atacul de panică poate surveni în urma unor interpretări exagerate ale unor simptome fizice, astfel că persoana afectată tinde să caute o cauză biologică a stărilor pe care le trăieşte. Cum problema porneşte de la nivel psihic, tot acolo se găseşte şi soluţia.

"Important pentru diagnostic este să fie prezente cel puțin patru simptome pentru a ne da seama că este vorba despre un atac de panică, de genul palpitații, creșterea ritmului cardiac, senzația de sufocare, o respirație agitată, senzația de greață, de durere în piept sau de jenă la nivelul abdomenului și în plus foarte important starea extremă de intensă de frică. Aș putea spune chiar teroare, cu ideea că există un pericol iminent de moarte.

Se poate să avem și senzația de corp foarte ușor, ca și cum ne uităm la noi în timp ce ni se întâmplă toate astea sau ca și când ni se umflă un balon în cap, avem senzația de cap foarte ușor. Este important să fie prezente cel puțin patru dintre aceste simptome. Un atac de panică, două de-a lungul vieții e normal, oricui i se poate întâmpla, dar mai multe atacuri de panică pe zi sau pe săptămână. Diagnosticul se pune dacă e vorba de cel puțin două atacuri de panică repetate, urmate de cel puțin o lună în care ne facem griji în legătură cu apariția unui alt atac de panică sau ne modificăm comportamentul astfel încât să preîntâmpinăm apariția unui atac de panică“ explică psihologul Florentina Ionescu la Digi24.

Ce facem când avem un atac de panică

"Respirăm. La atacul de panică preocuparea pentru simptome este atât de mare, deși este vorba despre un pericol mai degrabă imaginar decât unul real, încât pur și simplu uită să respire sau respiră superficial sau sacadat, ceea ce duce la epuizare. Deci în primul rând să respire. În al doilea rând să mute atenția de la simptome. Cu cât ești mai atent la simptomele fizice, cu atât ele se vor intensifica, prin urmare e foarte important să îți ții mintea ocupată. De exemplu, poți să spui tabla înmulțirii, poți să numeri invers, poți să spui o rugăciune. Orice pentru a-ți muta atenția de la simptome," recomandă Florentina Ionescu.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »