Sanatatea ta / Tratamente »

Cum poți scăpa ușor și rapid de pietrele la rinichi

Autor: Alina Corneanu | 27 July, 13:55 | 2 comentarii

Cunoscute și sub denumirea de calculi renali, pietrele la rinichi se numără printre problemele care pot provoca multă suferință. Este bine să știi că poți recurge la terapii moderne avantajoase pentru a scăpa de această problemă. Iata cum poți scăpa ușor și rapid de pietrele la rinichi.


Având în vedere că rinichii sunt organele care filtrează toxinele din sânge, sărurile minerale (calciu, acid uric) din urină care se adună la nivelul lor duc la apariția calculilor renali (litiază renală sau nefrolitiază).

Dacă la început, sunt de mici dimensiuni, asemnătoare unui cristal de zahăr, calculii pot ajuge, în timp, la mărimea unei mingi de golf, își modifică poziția (se deplasează spre vezică), pot bloca fluxul urinar și duc la apariția durerilor puternice în zona lombară. Un tratament rapid și eficient este litotriţia extracorporeală, intervenție care ajută la eliminarea calculilor sub 2 centimetri.

În ce constă procedura

Tratament modern minim invaziv, litotriția (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy - ESWL) folosește undele de șoc pentru a sparge calculii în fragmente mici, precum particulele de nisip, ca apoi ei să fie eliminați prin urină după câteva zile.

„Calculii fragmentați prin litrotriție pot fi localizați în orice segment al aparatului urinar. Cu toate acestea, s-a constatat că cea mai mare rată de succes o au cei situați în porțiunea inițială a ureterului“, explică Victor Mirciulescu, medic primar urologie la Clinica de Diagnostic Gral, București.

Intervenția se realizează sub anestezie, durează în medie 45 de minute și nu este nevoie de internare.  

Analize care se fac înaintea intervenției

Înainte de efectuarea litotriției, persoana trebuie să facă unele investigații. Printre acestea se numără ecografia (suplimentar se mai poate cere radiografie renală), sumarul de urină, hemoleucograma, probe de coagulare, EKG și urocultură.

Cu o zi înaintea intervenției, pacientul trebuie să consume alimente ușoare, iar în ziua operației nu trebuie să ia micul dejun. Pacientul este sedat, după care este așezat pe masa de litotriție, în funcție de locul unde localizat calculul renal, astfel încât undele de șoc generate de aparat să țintească zona. Deși persoana nu va simți decât ușoare înțepături în timpul procedurii, în unele situații pot apărea vănătăi.  
 

Cum poți scăpa ușor și rapid de pietrele la rinichi - Hidratarea este importantă


„După realizarea intervenției, pacientului i se administreaza un antibiotic, un antiinflamator, și, cel mai important, i se oferă sfaturi pentru a elimina cât mai ușor fragmentele de calculi renali“, spune medicul urolog Victor Mirciulescu.

Persoana trebuie să consume cel puțin 2 litri de apă pe zi (dacă se alege apa minerală este bine să fie una cu un conținut mai mic de calciu și magneziu, pentru că aceste două săruri favorizează formarea calculilor), dar și mai multe sucuri naturale de citrice.

De asemenea, este bine să se înlocuiescă proteinele animale din dietă cu fructe, legume, dar și să consume cât mai puțină sare, grăsimi și mai multe alimente bogate în fibre (nuci, semințe de floarea-soarelui, fasole, dovlecei, banane, portocale, mere).   

Procedura de litotriție nu este recomandată persoanelor care au:

-    insuficiență renală cronică;
-    chisturi sau tumori la nivelul rinichilor;
-    anomalii renale (rinichi transplantat, calcul fixat în ureter)
-    blocare a căilor urinare;
-    boli cu risc de hemoragie;
-    hipertensiune;
-    pacemaker cardiac permanent.

INFO: În timp ce la unele centre medicale private procedura se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie (în limita unui plafon), la celelalte, prețul poate varia între 800 și 1.000 de lei.

Știai că…
… pietrele la rinichi sunt mai des diagnosticate la tineri și mai rar la persoanele de vârsta a treia? De asemenea, afecțiunea este frecventă la bărbați.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Emi | 13 February 2015, 10:18
Cea mai apreciata oferta de lucru! Opriti-va aici, pentru ca veti gasi mereu si mereu aceasta oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Iulia | 02 March 2015, 16:42
Caut colaboratori pentru publicare anunturii
Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati
Cerinte: - necesar calculator
- conexiune internet
- rabdare
- cunostinte minime PC
- seriozitate
- perseverenta
- atentie la detalii
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Program part-time.
Important: nu cereti detalii pe facebook.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Pt informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!
In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati!
Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore
Adauga un comentariu »