Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum poţi scăpa de monturi

Autor: Claudia Georgevici | 18 June, 08:20 | 20 comentarii

Inestetice şi incomode, monturile pot deveni dureroase cu timpul. Din fericire, ele pot fi operate cu ajutorul tehnicilor moderne, care permit refacerea imediată.


Monturile („hallux valgus”) reprezintă deplasarea degetului mare de la picior spre degetele vecine.

Cele mai afectate de această problemă sunt femeile, pentru că, în cazul lor, ligamentele sunt mai relaxate, ceea ce permite deformarea osului. În jumătate din cazuri, monturile se transmit „în familie”.

Astfel, dacă mama ta a avut monturi, există o mare probabilitate ca şi tu să ai o astfel de problemă. De asemenea, unele boli, precum poliartrita reumatoidă (inflamaţia articulaţiilor), pot duce la deformarea osului de la picior. Monturile nu trec de la sine, dimpotrivă, se pot agrava cu înaintarea în vârstă.

Recuperarea este rapidă

Singura cale de a îndepărta monturile este cea chirurgicală. Operaţia nu numai că redă aspectul normal al piciorului, ci înlătură şi durerea dată de această deformare. Una dintre cele mai moderne operaţii pentru monturi, care se realizează şi în România, permite recuperarea rapidă, existând un risc mai mic de reapariţie a acestora.

Anestezia este locală, iar pacientul va putea să îşi reia rapid activitatea obişnuită, fiind nevoie de internare timp de 48 de ore, pentru prevenirea unor complicaţii. Această nouă operaţie se poate efectua în cadrul unui spital privat din România, iar preţul intervenţiei variază între 1.500 şi 4.100 de lei, în funcţie de stadiul deformaţiei.

Operaţie neindicată celor cu varice

Înainte de a face operaţia, trebuie efectuate mai întâi unele analize. Operaţia este contraindicată persoanelor cu diabet, cu varice, cu arterită (inflamaţie a unei artere) şi celor care au infecţii la picior.

Dacă suferi de boli de inimă, anunţă medicul, pentru evaluarea apariţiei unor posibile riscuri. La fumători există o probabilitate mai mare de apariţie a complicaţiilor după operaţie.

Atenţie la încălţăminte!

Dacă ai monturi, alege încălţăminte care nu îţi provoacă durere sau jenă la mers şi evită încălţările strâmte şi cu toc, care pot agrava deformarea degetului. Foarte probabil, medicul îţi va recomanda ca după operaţie să porţi timp de câteva săptămâni pantofi speciali (terapeutici).

Leacurile băbeşti nu dau rezultate

Evită să aplici unele leacuri din popor pentru monturi. Dacă în alte situaţii tratamentele naturiste pot da rezultate foarte bune, în cazul monturilor, acestea nu îţi rezolvă problema.

Aplicând pe monturi iod sau alte astfel de soluţii, pot apărea iritaţii, arsuri sau chiar infecţii. Nici varza, tătăneasa, rostopasca, usturoiul sau cartofii cruzi nu te scapă de monturi. Există şi dispozitive pentru corectarea monturilor, însă nici acestea nu sunt recomandate de medici, pentru că pot accelera evoluţia lor.

Pentru a calma durerea şi inflamaţia la nivelul degetului mare, poţi lua analgezice sau poţi folosi perniţe din silicon sau talonete speciale, disponibile în farmacii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Phibbs Monica | 10 May 2013, 14:07
Buna ziua am citit articolul d-voastra si eu sant intro situatie delicata in ultimele 6 luni mi-au iesit monturi la ambele picioare problema mai grava este ca sub mont in talpa se simt oasele f.persistent si abia mai pot calca, va contactez din Auatralia, daca ma operez in Romania in timp 4 saptamani ma pot intoarce la servici? eu fac curatenie aici si am cumparat pantofi cu nr gresit pt ca nam ca aici au nr. americane care sant mai mici decat in Europa deci iam luat mai mici si miau distrus picioarele, multumesc
2 Postat de: Dr. Marius Uscatu | 12 May 2013, 14:37
Buna ziua!
Daca veti lectura informatiile prezentate exhaustiv pe site-ul meu, veti intelege ce reprezinta metatarsalgia
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii,%20boala%20Morton.html
adica prima complicatie a monturilor (hallux valgus)
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Hallux-Valgus.html
Reluarea activitatii se realizeaza intre 6 si 12 saptamani de la interventie, insa zborul cu avionul este permis strict dupa 2 lui post-operator.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
3 Postat de: Cornel | 23 April 2014, 13:13
In urma cu 8 luni m-am operat de monturi la dr Andrei Ioan Bogdan. Medic foarte serios , care ofera foarte multa incredere. Problema este ca recuperarea a fost cam grea, am mers bine dupa 5 saptamani, si am luat pantofi dupa 3 luni. In prezent ma gandesc sa ma operez si la celalalt picior, dar ma intreb daca nu cumva exista si alte metode chirurgicale cu recuperare mai rapida. S-a operat cineva in Austria sau Germania ca sa ne dea o parere, despre protocolul lor de recuperare. Eu am calcat pe picior dupa 7 zile cu o gheata speciala si am mers cu ea 4 saptamani. Dar bine bine in ce vreau eu dupa 3 luni.
4 Postat de: Cornelia | 09 May 2014, 13:46
Am 56 de ani, 68 de kg si de peste 15 ani am monturi la ambele picioare. Pot sa va spun ca piciorul drept era foarte deviat, degetele s-au incalecat si era foarte dureros. Dupa multe ganduri, mi-am luat inima in dinti si m-am operat la dr Andrei Ioan Bogdan. Operatia a durat 2 ore, dar am trecut destul de usor peste pentru ca anestezia a fost buna, iar dupa operatie am urmat toate sfaturile. Acum am 3 saptamani de la operatie, piciorul arata bine, dar pe partea mediala am zona de piele, o batatura din talpa care a ajuns dupa indreptare in partea mediala. Este foarte inestetica zona pentru ca pielea este groasa, si as vrea sa va intreb cu ce crema sa dau ca sa revina pielea la aspectul normal.
5 Postat de: Andreea | 30 May 2014, 16:42
Eu m-am operat la dr Andrei Ioan Bogdan de monturi, in urma cu 1 luna. A fost extrem de simplu: am stat internata o singura zi, am avut anestezie loco-regionala, nu am avut fire de sutura, doar niste lipiciuri peste operatii. Piciorul a evoluat foarte bine si in prezent merg fara gheata. Pot sa spun ca operatia este foarte simpla si merita facut. Medicul foarte serios!
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »