Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cum ne poate îmbolnăvi sarea în exces

Autor: Raluca Cocris | 11 February, 10:49 | 0 comentarii

În caz că nu știai, avem nevoie de sare pentru a supraviețui. Corpul se bazează pe sodiu pentru a contracta musculatura, pentru transmisiile nervoase și pentru a ține sub control fluidele corporale. Cu toate acestea, nu trebuie să consumăm sarea în exces, pentru ca ne poate face mai mult rău decât bine.


Sarea în exces este responsabilă pentru cel puțin cinci afecțiuni. Pe lângă faptul că poate da dependență, sarea ne poate îmbolnăvi serios!

Favorizează bolile de inimă

Depășirea dozei zilnice de sodiu recomandată poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Studiile de specialitate au scos la iveală că aportul ridicat de sare este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral și de boli cardiovasculare.

Poate produce edeme

Reținem apă în țesuturi, în special la nivelul picioarelor, brațelor și feței dacă obișnuim să consumăm sarea în exces. Edemele pot fi cauzate de cantități mari de sodiu în corp. Acestea pot fi remediate prin regim alimentar sau prin tratament medicamentos, în funcție de cât de gravă este problema.

Dă dependență de alimente sărate

Când consumăm o cantitate mare de sare pentru o perioadă mai lungă de timp, putem deveni dependenți de alimente sărate sau tip fast-food. În plus, ne pierdem simțul gustului și nu mai putem controla cantitatea de sare îngerată.

Stimulează declanșarea cancerelor stomacale

Consumul excesiv de alimente procesate, cu cantitate mare de sare în conținut, este dăunător stomacului. Limitează consumul de produse, precum bacon, cârnați și alte alimente cu sare și grăsimi ascunse și poți preveni riscul de apariție a cancerului de stomac. Conform Consensus Action on Salt & Health, bărbații sunt mai vulnerabili să dezvolte acestă afecțiune decât femeile.

Afectează sănătatea rinichilor

Prin rinichi sunt eliminate reziduurile. De asemenea, rinichii țin sub control producerea de globule roșii în corp. Un aport crescut de sare în organism înseamnă pentru rinichi o activitate extrem de solicitantă. În publicatia Blood Pressure UK scrie că acest lucru reduce considerabil abilitatea rinichilor de a filtra și de a elimina toxinele de corp.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »