Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum îți pregătești de vacanță copilul dacă suferă de autism

Autor: Daniela Purcaru | 07 May, 17:20 | 0 comentarii

Unii copii și părinți abia așteaptă să meargă la mare sau la munte în vacanța mare care se apropie cu pași repezi. Alții au nevoie de o pregătire înaintea plecării pentru ca vacanța să fie reușită.


Venind în întâmpinarea părinților, psihologul Daniela Gavankar, președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism – AITA, face câteva recomandări utile, explicând care sunt dificultățile ce pot fi experimentate de copii și ce este de făcut.

Vacanțele afectează rutina de care au nevoie copiii cu autism

Pentru copiii diagnosticați cu autism, vacanțele pot fi mai dificile, pentru că sunt abateri de la rutina obișnuită. În timpul lor, nu merg la terapie și pot pierde unele achiziții. Mai mult,  plecările în vacanță aduc experiențe noi. Vacanța la mare înseamnă să cunoști oameni noi, să dormi într-un alt pat, să mănânci ceva diferit, să mergi la plajă, la petreceri. Toate acestea pot fie greu de suportat pentru un copil cu o tulburare din spectru autist care are un interes scăzut pentru călătorii.

Ce să faci înainte de a porni într-o călătorie

Un calendar ar fi extrem de util pentru copiii cu autism care au nevoie să știe ce urmează. Trebuie specificat când va avea loc pleacarea în vacanță și cât va dura.

Iată ce trebuie să iei în calcul înainte de a pleca:

- dacă acceptă sau nu să doarmă în alt pat,

- dacă mănâncă altă mâncare decât cea de acasă,

- comportamentul la restaurant, la piscină, la plajă.
 
Încercați să dormiți la un hotel, să mergeți la o piscină, la restaurant, la o plajă cu nisip sau la un loc de joacă unde poate să atingă nisipul.

„În funcție de dificultățile experimentate de copil, se va face o desensibilizare astfel încât să fie mai bine pregătit pentru toate schimbările pe care le presupune o plecare într-o vacanță”, a explicat Daniela Gavankar (foto) care a adăugat:

„În călătorie, este recomandat ca părinții să se asigure că au jucăriile, cărțile, mâncarea preferate de copil.

Este recomandat să nu i se schimbe complet hăinuțele sau încălțămintea și, dacă se intenționează acest lucru, să-i fie prezentate aceste lucruri înainte de plecare. Chiar dacă dorește, să i se păstreze o oră sau două pe zi dedicate activităților de terapie, care îi vor aduce predictibilitate și confort.”

Unii copii nu întâmpină aceste dificultăți în vacanță sau nu li se aplică anumite recomandări. Sunt copii cu autism îndrăgostiți de mare, care se bucură intens de experiențe noi și care fac progrese fantastice în timpul unei vacanțe la mare.

Pe de altă parte, sunt copii pentru care încărcarea senzorială din vacanță este peste nivelul lor de toleranță și este recomandat să se știe înainte de plecare dacă și unde sunt dificultăți, iar copilul să fie ajutat să le depășească.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »