Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Autor: Alina Corneanu | 26 June, 08:10 | 75 comentarii

Spasme musculare sau piele uscată? Deşi pot fi cauzate de efortul fizic intens, respectiv de expunerea prelungită la soare, aceste simptome pot ascunde o lipsă de vitamine şi de minerale.


Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă în acest sens. În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase.

Buzele crăpate, semn al lipsei de vitamina A

Multe dintre simptomele carenţei de vitamine şi minerale din organism apar la nivelul pielii. Explicaţia? Vitaminele sunt cele care ajută la producerea de colagen, proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, dar pe care corpul o produce în cantităţi din ce în ce mai mici pe măsură ce îmbătrânim. De aceea, lipsa lor poate duce la apariţia petelor maronii, a pielii uscate sau a ridurilor, deşi nu te baţi de la ritualul de îngrijire.

Printre „semnalele” carenţei de vitaminele C, B12, B6, zinc, fier, acid folic, dar şi de acizi graşi esenţiali se numără eczemele şi ulceraţiile ce apar la nivelul gurii. Buzele uscate şi crăpate (în special în colţul gurii) nu sunt doar un semn al deshidratării, ci un alt semn al lipsei de vitamine A, B2, B6 şi acid folic din organism.

O altă „consecinţă” a carenţei de vitamine este şi pielea înroşită şi iritată, dar şi cea uscată, ce necesită o hidratare mai intensă. Astfel de neplăceri apar atunci când nivelul de vitamine B, E, dar şi de zinc este mic. Tot carenţele de vitamine şi minerale pot face ca rănile să se vindece mai greu.   

Mătreaţa poate fi cauzată de carenţa de vitamine B

Deficitul de vitamine şi de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea şi aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătăţesc circulaţia sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează şi creşterea părului. Părul aspru, cel care are tendinţa de a se rupe uşor şi mătreaţa pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu şi biotină.

Pe de altă parte, tendinţa părului de a se îngrăşa sau de a se usca, în ciuda numeroaselor produse de îngrijre pe care le foloseşti, este dată de lipsa de acid folic şi de vitamina B5. Cele două vitamine favorizează creşterea şi regenerarea mai rapidă a părului.

Semnele carenţei de vitamine şi minerale mai pot apărea şi la nivelul unghiilor. Cele care se rup, se exfoliază uşor, fie prezenţa petelor sau liniilor albe se numără printre „consecinţele” lipsei de vitamina A, B6, C, calciu, seleniu şi biotină.       


Te-ar mai putea interesa şi:

 - Suplimentele cu vitamine nu previn bolile

 - De ce avem nevoie de vitamine?

 - Ce pericole ascund carenţele de vitamine


Lipsa de magneziu poate afecta vederea

Esenţiale pentru sănătatea oculară, vitaminele A, B2, B6, B9 şi zincul ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, previn apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare (cauză importantă a pierderii vederii la vârstnici).

Printre cele mai frecvente semne ale carenţei acestor vitamine şi minerale se numără şi oboseala oculară, vederea înceţoşată, senzaţia de mâncărime, de arsură sau de nisip în ochi, dar şi petele întunecate care apar în centrul câmpului vizual. De asemenea, spasmele oculare şi sensibilitatea la lumină sunt semnale pe care organismul de transmite în cazul deficitului de magneziu şi de vitamina C.  

De ce apare amorţeala?

Furnicături şi amorţeală în mâini şi picioare? Deşi par consecinţe ale oboselii sau a statului mult în picioare, aceste neplăceri pot fi puse şi pe seama lipsei de vitamina B9, B6 şi B12, implicate în buna funcţionare a sistemului nervos. În multe dintre cazuri, carenţa acestor vitamine este asociată cu stări de surmenaj sau de anxietate.

O altă consecinţă a deficitului de vitamine şi minerale din organism este şi sindromul premenstrual. Lipsa zincului, a magneziului, a calciului şi a vitaminelor B6 şi E favorizează apariţia durerilor abdominale şi de cap, neplăceri specifice acestui sindrom.

Alte simptome ale carenţei de vitamine şi minerale

-    crampe musculare intense - carenţa de magneziu este implicată şi în apariţia durerilor de picioare şi de spate;
-    slăbiciune, oboseală – lipsa de fier din organism;
-    dureri în zona pieptului – deficitul de magneziu afectează, în cele mai multe dintre cazuri, persoanele cardiace;
-    tulburări de coordonare, de învăţare – lipsa de vitamine B1, B6 şi E. Vitaminele din complexul B contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, la reducerea oboselii, în timp ce vitamina E protejează celulele împotriva stresului oxidativ.    

INFO: Fierul nu se ia cu suplimentele de calciu, deoarece îi blochează asimilarea.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Adi | 04 March 2014, 11:27
Cum iti dai seama de lipsa de vitamine ? Simplu... Lasi deoparte articolele marca "clicksanatate" si iti faci niste analize...
2 Postat de: Dorina76 | 04 September 2014, 02:58

Cele mai sigure locuri de munca!
 Oferta extrem de serioasa!
Asiguram din start contract legal!
Deja s-au facut primele plati!
Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum!
NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate!
Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar,
cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: 
[email protected]
3 Postat de: Ionut | 04 September 2014, 14:40
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Militaru Gheorghe | 27 June 2015, 07:37
Oferta anului, acum pentru toti! De ce veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru? Pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
5 Postat de: Iulia | 27 June 2015, 20:12
Cautam colaboratori pentru publicare anunturi
Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati
Cerinte: - necesar calculator
- conexiune internet
- rabdare
- cunostinte minime PC
- seriozitate
- perseverenta
- atentie la detalii
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin email.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Program part-time.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Pt informatii trimiteti textul ,,info” la adresa de email:
[email protected] Oferim si solicitam seriozitate!
In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati!
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »