Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum îl scapi pe copil de ticuri

Autor: A.G. | 17 February, 13:35 | 3 comentarii

Îşi roade unghiile, clipeşte des, se strâmbă sau se bâlbâie? Unu din zece copii repetă involuntar sunete sau gesturi, însă există soluţii pentru a-l scăpa de aceste ticuri.


Apar din cauza stresului

Cele mai frecvente ticuri sunt tusea, dregerea vocii, scraşnitul din dinţi, roaderea unghiilor, clipitul des, strâmbatul, răsucirea sau roaderea unei şuviţe de păr, bâlbâiala şi ridicarea din umeri. Cauza principală care duce la apariţia lor este stresul, pentru să şi cei mici se stresează.

Copiii nu sunt în stare să-şi exprime neliniştile, iar ticurile sunt modalitatea prin care îşi depăşesc teama şi se eliberează de tensiune. Ticurile sunt însă şi un mijloc de a atrage atenţia celor din jur că au nevoie de ajutor.

Încearcă să descoperi cauza

Pentru a-i corecta gesturile nervoase, trebuie mai întâi să afli cauza care le determină. Printre situaţiile care declanşează ticurile sunt schimbarea locuinţei sau a şcolii, venirea pe lume a unui frăţior sau atmosfera tensionată din casă.

Elimină factorii de stres

Nu ticurile trebuie eliminate, ci factorul de stres care le determină. Până atunci, este foarte puţin probabil că acestea vor dispărea. Cel mai rău lucru pe care-l poţi face este să-l ignori pe copil, crezând că ticurile vor dispărea de la sine. Abordează problema cu calm, fără să atragi prea mult atenţia asupra ticurilor.

Copilul nu este conştient că face acele gesturi şi nu trebuie pedepsit sau certat. Dacă te înfurii nu faci decât să-i sporeşti neliniştea. Încurajează-l să exprime ceea ce simte, să vorbească despre ceea ce-l deranjează sau îl supără. Odata eliminat factorul de stres, gesturile automate se vor atenua, pentru ca apoi să dispară.

Ce să nu faci

Nu-l învinovăţi, nu-l certa şi nu-l pedepsi, căci ticurile sunt involuntare. Critica sau ironia îi sporesc teama, cel mic se va simţi vinovat pentru că nu se poate controla, iar frecvenţa ticurilor va creşte.

Sfat

În cazul în care observi că ticurile încep să-i influenţeze negativ viaţa socială sau şcolară este bine să te adresezi unui psiholog.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Alexandru | 30 November 2013, 19:17
salut sunt alex si am 13 ani si eu am cate va ticuri si vreaim daor sa spun ca sfatul dumneavoastra ma ajutat foarte mult :D Si acuma ma simt mai liber ca acum am spus ceia ce ma deranja si sper sa am ambite ssi sa ma abtin.
2 Postat de: Rodica | 19 February 2015, 16:57
Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Ramona Milstin | 20 February 2015, 10:50
Ai grija de copilul tau sa auda bine si sa se poata dezvolta armonios. Recomandam parintilor incepand de la primele 3 luni de viata sa faca teste obiective (de auz).
Specialist Acustician in aparate auditive
Adauga un comentariu »