Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum îl faci pe copil să îndrăgească lectura

Autor: Claudia Georgevici | 11 September, 14:15 | 7 comentarii

În plină eră a Internetului, lectura devine din ce în ce mai mult o preocupare pe cale de dispariţie. Haide să descoperim cum le trezim copiilor noştri bucuria de a deschide o carte.


Cititul îi deschide copilului noi orizonturi, îl ajută să exprime şi să redea mai bine informaţii, să exploreze noi lumi, îi stimulează curiozitatea. În plus, un copil pasionat de lectură poate avea rezultate mai bune la şcoală. Poveştile îi dau încredere în sine, copilul identificându-şi sentimentele şi trăirile cu cele ale eroilor preferaţi. Finalurile fericite îi întăresc valorile morale.

Transmite-i pasiunea de a citi

Lectura joacă un rol important în conturarea personalităţii unui copil, ajutându-l să se dezvolte cognitiv şi emoţional şi mărindu-i capacitatea de concentrare. Celor mai mulţi copii nu le plac lucrurile impuse, obligatorii.

Stă în înţelepciunea noastră să găsim metode prin care micuţul să considere lectura o pasiune, un hobby, un lucru pe care îl face din proprie iniţiativă. Uneori, copilul poate deprinde de la părinţi "îndeletnicirea" lecturii. Cultivaţi-i de mic pasiunea pentru poveşti; este dificil să îi impunem mai târziu această preocupare, pentru că micuţul va considera lectura o corvoadă.

Sunt şi părinţi care ei înşişi nu văd rostul lecturii, atâta vreme cât există DVD-uri cu Cenuşăreasa, Alba-ca-Zăpada sau Scufiţa Roşie. Alţi părinţi sunt bucuroşi să îşi ştie copilul în faţa calculatorului sau televizorului, pentru că aşa au şi ei puţin timp liber.

Citeşte-i din primele luni de viaţă

Nu trebuie să aşteptăm ca mezinul familiei să meargă la şcoală pentru a intra în contact cu literatura. Chiar de la şase luni, copiii îşi manifestă interesul pentru obiecte. Unul dintre ele poate fi o carte frumos colorată.

Nu vă temeţi să îi spuneţi zilnic poveşti bebeluşului: astfel îl încurajaţi să vorbească. Încă de mici, îi puteţi cumpăra cărţi viu colorate cu animale, de exemplu. Copiii au de mici simţul proprietăţii, aşa că le puteţi amenaja o bibliotecă numai cu cărţile lui, în camera sa, precum şi un loc confortabil, luminos, în care poate lectura în linişte atunci când va ști să citească.

Iată câteva trucuri prin care îl poţi face să citească:

* Mergeţi împreună la librării. Pe măsură ce cresc, copiii îşi pot alege singuri cărţile. Este ideal ca ei să fi parcurs deja lecturile suplimentare din programa şcolară.
* Faceţi-i abonament la reviste pentru copii. Copiii vor îndrăgi să citească reviste, precum mama şi tata.
* Nu faceţi comparaţii cu fraţii sau cu alţi copii de vârsta lui. Acest lucru nu face decât să îi ştirbească încrederea în sine.
* Organizaţi un minicerc literar acasă. Finalul de săptămână poate fi un prilej excelent pentru ca mama, tata şi copilul/copiii să citească pe rând fragmente de opere literare. Folosiţi o intonaţie adecvată.
* Limitaţi timpul petrecut în faţa televizorului. Astfel, veţi putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru lectură.
* Vorbiţi cu copii despre eroii lui preferaţi. De asemenea, îi puteţi cere copilului să facă un rezumat al povestirii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Stefan | 16 April 2015, 16:22
Susţineţi-vă scopurile şi planurile cu perseverenţă şi hotărâre. Nu luaţi niciodată în considerare posibilitatea eşecului. Niciodată să nu vă gândiţi că aţi putea renunţa. Hotărâţi să staţi pe poziţie, indiferent ce s-ar întâmpla. Si, atâta vreme cât veţi refuza să renunţaţi, veţi avea succes, în cele din urmă. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email
[email protected]
2 Postat de: Andrei | 18 April 2015, 13:07
OFERTA DE LUCRU DE SERIOZITATE MAXIMA! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Rodica | 18 April 2015, 19:36
Dacă vei începe să cultivi gânduri de prosperitate, imaginându-ţi că eşti un om foarte bogat înconjurat de un ocean de energie mentală şi înotând într-o mare a abundenţei, corpul şi mintea ta vor intra instantaneu pe vibraţia prosperităţii, iar tu vei începe să atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce îţi e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Rodica | 25 August 2015, 16:47
Oportunitate la indemana tuturor! Oferim tuturor celor ambitiosi o cale serioasa, relaxanta si de incredere prin care isi pot rotunji veniturile, cu o activitate simpla, in timpul liber. Rezultatele si castigurile se vor vedea imediat, chiar din prima luna. Grabiti-va si cereti acum detalii la adresa de email:[email protected]
5 Postat de: Cristian | 21 September 2015, 23:52
Tot ceea ce dăruim se întoarce mai devreme sau mai târziu la noi.
Pentru cei care doresc o metoda revolutionara si sigura de a castiga bani: acum este momentul cel mai potrivit sa incepeti sa castigati, repede, urgent, nu dupa luni sau ani de zile! Actionati si cereti detalii mai multe la adresa de email:
>> [email protected]
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »