Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum îl ajuți pe cel mic să fie independent

Autor: Ramona Liță | 16 January, 15:00 | 0 comentarii

Părintele joacă un rol fundamental în caracterul adultului. Copilul de astăzi va fi adultul de mâine, în comportamentul căruia se va observa lipsa sau exagerarea atenției părinților. Motiv pentru care este recomandat să îți ajuți copilul să fie independent.


Rolul părintelui este de a proteja, de a educa și de a-i ghida pe cei mici pentru ca într-o zi să devină oameni adulți, responsabili și independenți.

Să fii părinte nu este deloc o muncă ușoară. În fiecare zi ai parte de noi provocări, însă chiar și așa un lucru este cert: „copilul tău trebuie să învețe să se descurce singur”.

Obișnuiește-l să știe că ești cel mai bun prieten al său la care să poată veni oricând să ceară un sfat, dar lasă-l pe el să aleagă , să învețe să aleagă astfel încât dependența de tine să fie cât mai mică.

Într-o oarecare măsură este vorba și despre gestionarea emoțiilor, despre motivare, asumare și satisfacția de a duce ceva până la capăt.

Susține-l în alegerile sale

Învață-l de mic să aleagă, fie că este vorba despre hainele pe care le va purta a doua zi, fie despre mâncare sau cum vrea să își petreacă timpul liber.

Oferă-i mai multe variante întotdeauna și lasă-l să înțeleagă că alegerea este în mâinile lui, că părerea lui contează pentru tine.

Nu folosi conceptul de perfecțiune când vine vorba de alegrile sale, amintește-ți că fiecare în concepția lui are o altă noțiune pentru orice situație.

În plus acest concept va crea false iluzii în psihicul celui mic și va căpăta un concept de inferioritate care pe viitor îl va afecta.

Ajută-l să se focuseze pe efort și rezultat, încurajează-l să încerce mereu și altceva, să își depășească limitele și propriile zone de confort.

Învață-l să înțeleagă conceptul de familie

Familia este celula de bază a societății, astfel că fiecare membru al familiei are rolul său bine determinat, aspect pe care și copilul tău trebuie să îl înțeleagă. Atribuțiile în casă trebuie împărțite astfel încât să prețuiască rolul și munca fiecăruia.

Copilul tău trebuie să conștientizeze că totul se petrece cu un scop și că orice problemă are o rezolvare.

Orice problemă se poate rezolva

Această lecție îl va ajuta pe cel mic să devină un om responsabil care va alege întotdeauna să repare totul în jurul său decât să arunce și să uite să mai și recicleze.

Abține-te din a repara totul pentru el și lasă-l să găsească soluții să își folosească potențialul său la maxim.

Obișnuiește-l ca în fiecare săptămînă să facă ceva nou, ceva distractiv care să îl ajute să își dezvolte simțurile și mereu să fie înconjurat de oameni.

În felul acesta va face diferența dintre rutină și obligație
Deși pare înfricoșătoare ideea de a avea grijă de un copil iar răspunderea pare extrem de mare, pe parcursul acestui proces vei observa cum cel mic devine un adult frumos și educat sub ochii tăi și împreună vă veți bucura de realizări.

Gândește-te că este spre binele lui să își cunoască potențialul de mic și să se descurce de unul singur.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »