Familia ta / Copii »

Cum gestionezi conflictele cu copilul tău

Autor: Simona Stănoi | 06 December, 13:25 | 0 comentarii

Fiecare părinte își dorește o relație armonioasă cu copilul său, însă, câteodată, situațiile conflictuale pot isca tensiuni. Cum poți face să nu-ți pierzi răbdarea și să gestionezi lucrurile cât mai bine?


1. Nu acționa la furie

Nicio legătură nu este mai strânsă decât cea dintre părinte și copilul său. În momentul în care apar conflictele și acestea încep să se intensifice, riscul de a pierde controlul crește. De aceea, cea mai bună metodă este detașarea de conflict, reluând discuția de-abia după ce tensiunile au dispărut.

2. Fii atentă la nevoile lui

Chiar dacă în calitate de părinte consideri că îți cunoști cel mai bine copilul și că ai de fiecare dată răspunsurile potrivite, perspectiva din care privești lucrurile poate fi uneori greșită. De aceea, cea mai bună soluție este aceea de a discuta cu el, să îi arăți sprijinul, iar el se va deschide astfel și îți va vorbi despre sentimentele și nevoile sale.

3. Nu-i îngrădi libertatea

Învață-ți copilul să poată lua decizii bune și de unul singur și să nu depindă de tine, ca părinte, la orice pas. Pentru a se dezvolta armonios, copilul are nevoie de libertate. Dacă data viitoare te va întreba dacă mai poate sta afară după ora la care ați stabilit-o de comun acord ca ar fi bine să fie acasă, nu-i răspunde că nu, ci spune-i, mai dehrabă, că dacă va sta mai târziu afară va trebui să se culce mai devreme a doua zi. Întreabă-l ce alege și lasă-l să vadă care sunt consecințele alegerilor sale.

4. Nu hrăni conflicte mai vechi

Pentru a nu vă certa la nesfârșit din aceleași motiv, observă care este cauza conflictelor care au tendința să se repete. Depistând tiparele disfuncționale vei putea să discuți cu copilul tău pentru a afla de ce procedează într-un anume fel. Dacă tonul vocii tale va fi unul blând, este posibil să primești un răspuns care te va ajuta să îi înțelegi comportamentul, putând astfel să găsești cele mai bune soluții.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »