Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum depistezi nodulii mamari

Autor: Simona Stănoi | 08 October, 10:40 | 0 comentarii

Chiar dacă cele mai multe femei sunt îngrijorate că ar putea afla de existența acestui diagnostic, descoperirea unui nodul mamar nu înseamnă neapărat cancer. De aceea, cunoașterea metodelor de depistare poate veni în ajutorul tău.


Metode de diagnosticare

Vârsta la care cele mai multe femei descoperă că au nodul mamar este între 20 și 50 de ani, acesta fiind adeseori benign. Este important să știi, de exemplu, că un fibroadenom nu crește riscul apariției cancerului.

Potrivit medicilor, femeile cu o densitate mai mare a sânilor prezintă un risc mai crescut de a dezvolta cancer, de aceea, cele mai sigure metode de diagnosticare sunt mamografia sau ecografia mamară.

Examinarea realizată acasă

Controlul periodic efectuat acasă pentru a constata eventualele modificări este, de asemenea, folositor. Acesta trebuie făcut la o săptămână de la prima zi a ciclului menstrual. Stai în fața unui oglinzi și ridică brațele deasupra capului. Palpează, pe rând, fiecare sân în parte, cu mișcări circulare.

Uită-te să vezi dacă observi asimetrii vizibile, denivelări sau schimbări ale culorii sau a texturii pielii. La final, verifică și zona subrațului, procedând la fel ca în cazul examinării sânilor. Totodată, este recomandat să faci și investigații de specialitate, cu precizarea că mamografiile sunt recomandate după vârsta de 45 de ani.

Când este recomandată operația

Dacă nodulul nu te deranjează și nu prezintă niciun risc, este posibil ca doctorul să nu îți recomande neapărat operația. Însă dacă acesta mare, dureros și își mărește dimensiunile, îți va recomanda să îl îndepărtezi chirurgical sau prin drenare, în funcție de la caz la caz.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »