Familia ta / Sarcina »

Cum decurge o naștere naturală

Autor: Dorina Novac | 18 October, 16:30 | 0 comentarii

Nașterea este cel mai emoționant moment din viața unei femei. Se mai spune că este cea mai grea încercare la care este supus organismul unei femei. De aceea, viitoarelor mămici le este teamă de felul în care va decurge nașterea, dar și de durerile pe care le va simți. 


Chiar dacă astăzi cezariana adună tot mai multe adepte, încă mai există femei curajoase care accept durerea și aleg nașterea naturală. Aceasta este una dintre cele mai vechi metode de a aduce pe lume un copil. Organismul femeii este programat genetic să facă față nașterii.
 
Nașterea naturală are loc în mai multe faze sau etape, care corespund și celor ale travaliului, acesta este momentul în care se rupe apa și încep contracțiile premergatoare nașterii propriu zise.
 
Dilatarea colului uterin și începerea contracțiilor
 
Nașterea naturală începe cu pretravaliu. Această etapă începe cu câteva săptămâni înainte de naștere. Este perioada în care fătul se pregătește de naștere. Prin poziționarea corectă, cu capul în jos, spre vagin.
 
Creșterea în frecvență a contracțiilor anunță deja intrararea în travaliul activ și începerea nașterii. Această etapă se încheie în momentul în care colul se dilată suficient de mult pentru a fi apt de naștere, iar contracțiile apar din ce în ce mai des și sunt mai puternice.
 
Travaliul activ
 
Această etapă este marcată prin împingerea și expulzarea bebelușului. Contracțiile devin din ce în ce mai energice și durează între 50 și 90 de secunde și apar o dată la 2-5 minute. În această etapă pot apărea și complicații, de aceea, există riscul impunerii unor intervenții chirurgicale precum epiziotomie sau chiar cezariană. Deși nașterea în sine este un proces dureros, durerea poate fi amplificată sau ameliorată în funcție de poziția în care stă bebelușul.
 
Eliminarea placentei
 
Chiar dacă copilul a fost expulzat, nașterea nu s-a încheiat. Contracțiile mai pot continua și după ce bebelusul a fost născut. Ele apar ca urmare a desprinderii placentei din uter și tendinței organismului de a o elimina din corp. Expulzia placentei are loc în mod natural, fără intervenție medical, iar evacuarea ei ar putea prezenta și urme de sânge. Nașterea se consideră încheiată la aproximativ 2 ore după expulzia bebelușului.
 
Află AICI cum să-ți recapeți silueta după naștere!
 
Avantajele nașterii naturale
 
Nașterea naturală nu presupune tăieturi în peretele uterin, ceea ce face ca în cazul unor sarcini ulterioare riscurile să fie mai mici decât în cazul unei a doua sau a treia cezariene. Această metodă prezintă un risc foarte mic de complicații, iar recuperarea este mult mai rapidă.
 
De asemenea, nașterea natural este ultimul pas în procesul de maturizare al plămânilor copilului. Este dovedit faptul că bebelușii care vin pe lume pe cale naturală au un risc mult mai mic de a face afecțiuni respiratorii comparativ cu cei născuți prin cezariană. 
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »