Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cum arată micul dejun ideal! Când e bine să sărim peste masa de dimineață

Autor: A.C. | 12 September, 10:10 | 0 comentarii

Ce poate fi mai plăcut decât să îți începi ziua alături de cei dragi savurând un mic dejun, copios, sățios și sănătos? 


Însă ai mare grijă totuși la combinațiile alimentare.  Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat la Digi24 ce e bine să consumăm la prima masă a zilei, dar și când este în regulă să sărim peste micul dejun.

Ce să consumăm dimineața

Când vine vorba de micul dejun depinde de persoană și de cât de mult mâncăm seara... Ar trebui să facem o pauză între ultima masă de seară și mic dejun, și pauza aceea ar trebui să fie de la 10 la 12 ore. Deci ori amânăm micul dejun, ori, dacă am exagerat seara, este bine să sărim peste.

Sunt obiceiuri care duc la o alimentație nesănătoasă și un aport caloric ridicat încă de la primele ore ale dimineții. Nu mai spun de acumularea unor substanțe, aditivii alimentari. De aceea, ar trebui să ne configurăm tot ce înseamnă micul dejun, nu spune nimeni să nu consumăm cereale, însă putem alege un tip sănătos de cereale sau putem să consumăm alimente care sunt deja stabilite ca sănătoase. Avem opțiunea de iaurt, avem ouăle, avem într-adevăr pâine, care poate să fie albă, dacă e mai puțină ca și cantitate sau poate să fie o pâine integrală, o pâine de secară, sau diverse alte tipuri de pâine.

Important e ca micul dejun să fie consumat cu măsură, să nu încercăm să aducem o cantitate foarte mare, o să fie mai greu digerabil și o să ne dea o stare de să-i spunem lene, pentru că digestia fiind mai lentă, nici starea noastră nu va fi foarte bună. O cantitate mică și variată o să ducă la o stare de spirit bună, o să aducă energie și digestia o să fie bună. 

Lapte cu cereale sau iaurt cu fructe

Iaurt cu fructe doar atunci când fructele sunt adăugate. Dacă ne gândim la lapte cu cereale, atunci depinde cui ne adresăm. Dacă ne adresăm unui copil sub 6 ani, poate să consume, însă nu zilnic, altfel va deveni un obicei - e important să-l educăm cum trebuie. Dacă mănâncă la 2-3 zile, o dată pe săptămână o masă cu cereale cu lapte, nu se întâmplă nimic. Dacă vorbim de copiii peste 6 ani, inclusiv adulții, nu mai avem enzima care digeră laptele, laptele într-o proporție mică este asimilat, undeva la 2% - eu ca medic nu văd sensul de a bea lapte, mai ales că aduce și un aport important de grăsimi saturate care nu sunt rele, dacă nu le consumăm în exces. Dar avem alte surse. Laptele poate să fie o băutură de plăcere. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »