Viata sexuala / Contraceptie »

Cui i se potrivește metoda contraceptivă cu ovule

Autor: Alexandra Tudor | 02 May, 10:00 | 1 comentariu

Ovulele sunt recomandate de obicei în tratarea infecțiilor vaginale, însă există unele care reprezintă o bună metodă contraceptivă. Află dacă ovulele spermicide îți sunt indicate sau nu!


Spermicidele sunt metode de contracepție care distrug sperma dacă sunt introduse în vagin înainte de actul sexual. Acestea se prezintă sub mai multe forme: creme, geluri, tablete, sprayuri și ovule și se pot procura fără rețetă de la farmacie.

Te protejează 4 ore

Spre deosebire de contracepția orală, ovulele asigură protecție contraceptivă până la 4 ore de la aplicare. Astfel, este nevoie de o nouă doză dacă actul sexual nu are loc în acest timp sau dacă se repetă.

Capsula se introduce cât mai adânc în vagin (este bine să stai în poziția culcat), înainte cu 10-15 minute de raportul sexual, indiferent de perioada ciclului menstrual. Imediat după contact, toaletarea se va face doar extern cu apă, fără săpun sau gel intim, întrucât acestea pot anula acțiunea spermicidă a contraceptivului și după 6 ore de la raportul sexual.

În plus, ai grijă ca atunci când folosești ovule să nu mai utilizezi un alt medicament cu administrare locală, întrucât acesta poate inactiva spermicidul.

Pont

Nu se recomandă utilizarea lor în caz de leziuni vaginale!

Ce riscuri are folosirea ovulelor contraceptive

Utilizarea frecventă poate provoca iritații, reacții alergice și senzația de arsură genitală. În plus, folosirea unui spermicid cu o altă metodă de contracepție poate crește riscul de infecții ale tractului urinar la femei, indiferent dacă dispozitivul este un prezervativ sau diafragmă.

Atenție!

Dacă ai observat că ovulul s-a topit, păstrează-l la frigider. Acesta va reveni la forma inițială, fără ca proprietățile medicamentului să se modifice.

Nu-ți oferă protecție totală

Cele mai utilizate spermicide sunt ovulele, care se aplică ușor în vagin, unde se dizolvă. Această metodă de contracepție nu te ferește de bolile cu transmitere sexuală sau HIV (virusul care provoacă SIDA) și nici nu oferă o protecție totală.

Spre deosebire de contraceptivele pe bază de hormoni, eficiența spermicidelor (ca unică metodă de contracepție) variază în jur de 70-80%. Dacă este folosită alături de prezervativ sau diafragmă, procentul de protecție poate ajunge la 97%.

În ce situații este recomandată

În general, spermicidele sunt o alegere potrivită pentru femeile care au contact sexual doar din când în când ori au nevoie de protecție împotriva sarcinii în cazul în care au uitat să ia pilula contraceptivă.

Metoda este recomandată și femeilor care au născut, alăptează sau se află în perioada de premenopauză.

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balteș, medic planificare familială, Spitalul Municipal Urziceni

Contracepția cu ovule ca metoda contraceptivă este mai puțin eficientă decât pilulele sau prezervativul. Chiar și în condițiile utilizării corecte și consecvente, contraceptivele cu ovule au o rată mai puțin eficientă.

Ele pot fi utilizate de orice femeie, în special de cele care au contacte sexuale rare, ocazionale, precum și cele care au contraindicații temporare sau permanente pentru contraceptivele orale sau sterilet ori sunt alergice la latex. Utilizarea frecventă poate duce la iritații locale sau la o senzație de disconfort.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 17:18
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »