Familia ta / Adolescenti »

«Cred că-l strică anturajul»

Autor: Eta Budin | 22 May, 10:00 | 0 comentarii

Adolescenţa este adesea un o etapă complicată, marcată de momente de criză și de frământări interioare. Tânărul aflat în căutarea identității este mai expus ca oricând influențelor nefaste ale anturajului.  


„De când a intrat la liceu, nu-mi mai recunosc băiatul“, ne scrie o cititoare. „Aflu de la alții că se bate în recreații, că mai chiulește, că umblă în gașcă și-și ia profesorii peste picior. Acasă, neagă totul, spune că exagerăm. Are note mici și când îl întreb ce o să facă la Bac, ridică din umeri. Taică-su a avut câteva discuții cu el, dar degeaba.

Se închide în el și pleacă, trântind ușa. În schimb, vorbește ore întregi la telefon sau pe Facebook cu amicii lui. Nu dă socoteală unde se duce, se întoarce la ore târzii. Nu asta e educația pe care i-am dat-o! Am vrea să-l înțelegem, să-l ajutăm, dar el nu ne lasă.“
Povestea îți sună cunoscută? O mulțime de părinți se plâng de comportamentul copiilor ajunși la vârsta pubertății și de anturajul care „îi strică“.   

Tentația fructului interzis

Să nu crezi că, dacă ți-ai educat copilul ca la carte, el va sta departe de influențele negative ale celor din jur și de nenumăratele tentații ale vieții. Din curiozitate, pentru a se da mare într-un grup de prieteni sau pentru a-și imita idolul de moment (actor, cântăreț, liderul găștii din care face parte), adolescentul va fi tentat de fructul interzis.

Tutunul, alcoolul, substanţele periculoase, sexul neprotejat, ba chiar și diverse acțiuni la limita legii sunt tot atâtea provocări pentru un adolescent în căutare de senzații tari sau doar dornic să-i sfideze pe părinţi.

„Este bine să începi din timp construcția unei relații bune cu copilul tău. Pentru că, dacă îi știi anturajul, prietenii și lumea în care se învârte, atunci și șansele de a avea un cuvânt de spus într-o situație limită cresc. O dată prin intermediul comunicării cu anturajul și în al doilea rând prin greutatea pe care o au acțiunile tale, din nou prin prisma încrederii și siguranței de sine”, spune psihologul Alexandr Cojocaru.


Mai poți citi:

 - Câtă libertate îi acorzi adolescentului?

 - Anorexia și bulimia la adolescente


Lasă-l să se exprime

Chiar dacă-ți supraveghezi copilul cu atenţie sau îl bați la cap, nu îl vei putea scăpa total de influența găștilor din care face parte sau de cea a persoanelor care sunt nocive pentru dezvoltarea lui.

Cel mai indicat este să-l direcționeazi, cu diplomație, spre grupuri în cadrul cărora puștiul se poate exprima deplin sau desfășura activități care îl pasionează, ori care îi pot furniza modele de urmat. E pasionat de chitară electrică? Înscrie-l la cursuri în domeniu. Îi plac viteza, adrenalina, aventura? Încurajează-l să urmeze un sport.

Fii un bun confident

Nu uita că și tu, ca părinte, poţi fi o sursă potențială de stres pentru adolescent, mai ales dacă ai tendința să-l tratezi în continuare ca pe-un copil. Or, el vrea să fie perceput ca un adult, sigur pe el (chiar dacă nu e), cu opinii și scopuri conturate.

Nu-i place să fie cicălit, spionat, să i se dea ordine, să fie amenințat cu pedepse. Încearcă să-ți păstrezi calmul chiar şi când ți se înșiră boacănele pe care le-a făcut. Repetă-i cu orice ocazie că, dacă simte nevoia să fie ascultat să și să comunice, dacă are probleme, are mereu cale liberă către urechile și inima ta. Și spune-i că, atunci când el suferă, toată familia suferă alături de el.

Discuțiile serioase se impun, dar fără isterii. Repetă-i copilului că totul are un preț în lumea asta, că de-acum e mare și responsabil pentru gesturile sale, chiar dacă părinții sunt „şefii” până ce ajunge la majorat. Mai spune-i că succesul în viață depinde, de-acum înainte, și de deciziile pe care le ia singur. Și că vei fi mereu acolo, gata să-i dai un sfat.

Alexandru Cojocaru
Psiholog
www.alexandrucojocaru.ro


Gestionarea corectă a lucrurilor este mai bună decât interzicerea lor. Trebuie să știi să comunici, astfel încât adolescentul să ajungă să înțeleagă care sunt riscurile la care se supune și să aibă capacitatea să-și ia singur deciziile bune.

De cele mai multe ori, tot zona emoțională te salvează. Poveștile cu tâlc, exemplele din lumea lui sunt cele care au șanse mai mari să-i ajungă la suflet decât o explicație științifică și rațională pe care poate să o înțeleagă, dar care nu-l mișcă absolut cu nimic.

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »