Viata sexuala / Contraceptie »

Copil după 35 de ani? Din ce în ce mai greu: ”Fertilitatea scade in ritm accelerat ”

Autor: A.C. | 05 March, 08:35 | 0 comentarii

Tot mai multe femei aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani. Este și rezultatul celei mai recente statistici americane conform căreia la ora actuală, numărul femeilor de peste 30 de ani care nasc prima oară este mai mare decât al celor cu vârsta între 20 și 30 de ani.


Amânarea maternității are mai multe explicații: studiul prelungit, cariera, un număr mai mare de relații în detrimentul unei singure căsătorii și lista motivelor poate continua. Însă dacă la 20 de ani, teama de a rămâne însărcinată se poate rezolva prin contracepție, la peste 35 de ani, dificultatea de a obține o sarcină poate fi mai greu de tratat.

“Vârsta este considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice și fertilitatea și riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilității, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poți face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nicio soluție eficientă. După 44 de ani, singura opțiune realistă este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, de la o donatoare tânără. Se poate face FIV cu succes și după 45 de ani și lumea presupune că este vorba de celule proprii.

Dar, în cele mai multe cazuri, la aceste vârste, vorbim de tratamente făcute cu donatori. Este singura opțiune după o anumită vârstă. Peste 90 la sută din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieții. Și oricât am încerca să le îmbunătățim, nu avem cum. Și atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se știe. De exemplu, întârzie 2 - 3 zile menstruația; poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută”, spune medicul Laura Dracea.

“Problemele de fertilitate apar, în special, în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepției, multe femei aleg să-și construiască mai întâi cariera și lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie știut că, după vârsta de 35 de ani, femeile care-și doresc copii trebuie să-și efectueze investigațiile  pentru fertilitate după 6 luni, pentru că fertilitatea scade intr-un ritm accelerat in mod natural”, spune medicul Ioan Boleac. 

Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad șansele de a o obține pe cale naturală. În aceste condiții, singura soluție rămâne fertilizarea in vitro, metodă care a împlinit 40 de ani și prin care s-au născut, și în România, mii de copii în ultimii 20 de ani.

“Tratamentul cel mai eficient pentru infertilitate este fertilizarea in vitro. Chiar dacă nu sunt posibile șanse de succes de 100% la o încercare, FIV rămâne metoda cu cele mai bune rezultate. Persoanele tinere, sub 35 de ani, reușesc frecvent de la prima procedură. După 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ și este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obține o sarcină viabilă. Chiar și în această situație, eficiența procedurilor FIV este mult mai bună decât în cazul oricărui alt tip de tratament, explică medicul Laura Dracea.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »