Familia ta / Varsta a treia »

Cine n-are bunici să-şi cumpere!

Autor: Diana David | 28 May, 10:30 | 0 comentarii

Bunicii nu sunt mereu pe fugă și sunt mai indulgenți în ceea ce privește respectarea regulilor. Și-atunci, cum să nu-i iubească cei mici?


Pentru orice familie, bunicii pot fi un sprijin de nădejde. Iubirea și răbdarea lor sunt importante pentru nepoți, iar părinții găsesc la ei sfaturi și îndrumare atunci când se confruntă cu probleme de educație sau de viață.

Dacă locuiesc în apropiere, pot oferi un ajutor esențial în viața de zi cu zi: de pildă, când avem nevoie să îl ia pe cel mic de la grădiniță sau de la școală ori să aibă grijă de el, ca noi să putem ieși seara undeva. Cu cât legătura dintre membrii familiei și comunicarea între generații este mai strânsă, cu atât copiii cresc mai protejați și mai fericiți.

Relația dintre bunici și nepoți este una foarte specială. Copiii ascultă fascinați poveștile despre șotiile făcute de mama sau tata când erau mici, iar bunicii le răspund cu răbdare la mii de întrebări.  

Reper în educația copiilor

Un aspect deloc de neglijat este cel legat de tradiții. Obiceiurile rămân vii doar dacă există modele, pe care cei mici le văd și le urmează mai târziu. Cântecul de leagăn, plăcinta cu mere tradițională, jocurile copilăriei sau poveștile din bătrâni – pe toate le-am învățat de la bunici.

În plus, pentru copii este important ca în preajma lor să existe mai multe persoane la care să se raporteze, în loc să se concentreze exclusiv asupra părinților. Iar în această privință, bunicilor le revine un rol important, mai ales în cazul copiilor care nu au frați.

Și pentru părinți, relația apropiată cu propria lor mamă sau cu propriul tată poate reprezenta o oportunitate de a conștientiza comportamentul lor în relația cu cei mici și de a reflecta asupra posibilelor greșeli. Deseori, mama este singura persoană care îndrăznește, în anumite situații, să ne critice fără perdea – și singura de la care suntem dispuși să și acceptăm astfel de critici. Iar pentru asta se cuvine să îi spunem „mulțumesc”.

Comunicarea e esențială

Dar ce e de făcut când bunica se amestecă prea mult în educația copilului, îl răsfață excesiv sau consideră că ea știe mai bine orice? O astfel de situație poate crea tensiuni mari, fiindcă, la urma urmelor, cu toții vrem să ne creștem copiii așa cum credem noi că e mai bine pentru ei. Soluția este una singură: să îi comunicăm nemulțumirile noastre într-un mod amabil, dar ferm. Ai dreptul să stabilești anumite reguli și limite. La urma urmelor, tu ești părintele și decizia finală îți aparține. Potrivit psihologilor, cu cât o faci mai repede, cu atât șansele de reușită cresc. Odată ce un anumit comportament a devenit obișnuință, va fi mai dificil ca bunicii sau copilul să renunțe la el.

Dacă părinții noștri nu locuiesc suficient de aproape de noi încât să interacționeze zilnic cu cei mici, merită să stabilim un anumit program, care să ne ajute să păstrăm o comunicare bună între bunici și nepoți. Iată câteva sugestii:
-    O dată pe săptămână, copiii petrec o după-amiază cu bunicii.
-    Plecăm împreună în concediu – împreună, cu toată familia, sau doar bunicii cu nepoții.
-    În vacanță, copiii stau o săptămână la bunici. (Chiar dacă aceștia locuiesc în apropiere.)
-    O dată pe lună (sau mai des, dacă este posibil), bunica sau bunicul are grijă, o zi, de nepot.

Opinia specialistului 


Nitsch-Petioky Anikó, consilier psihologic, www.psih.ro

Într-o lume în care cariera, divorţul, relaţiile la distanţă între părinţi pot afecta serios dezvoltarea copiilor, bunicii îndeplinesc roluri importante. Timpul petrecut cu bunicii este special, amintirile legate de activităţile făcute împreună cu ei rămân întreaga viaţă. Copiii au nevoie de stabilitate, iar cu ajutorul bunicilor ei simt apartenenţa la o familie extinsă şi găsesc un adult care îi ascultă cu atenție, ceea ce le permite să-şi formeze încrederea în sine. Totodată, copiii au nevoie de cineva care să le dea un sfat în momentele grele, de cumpănă – iar bunicii sunt cei la care îl pot găsi.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »