Sanatatea ta / Ce te doare »

Chist ovarian. Când e necesară operaţia?

Autor: Claudia Georgevici | 25 June, 13:35 | 15 comentarii

Chisturile pe ovare pot nelinişti orice femeie. În cele mai multe cazuri, acestea nu sunt grave, însă sunt şi situaţii când operaţia este singura soluţie de tratament. 


Adesea, diagnosticul de chist ovarian este pus în urma unei ecografii de rutină. Formaţiuni care seamănă cu nişte săcuţele pline cu lichid, chisturile apar mai ales la femeile aflate în perioada fertilă, dar pot surveni şi la pubertate şi la menopauză.

Dimensiunea lor variază, de la 2 până la 10 cm (alteori sunt şi mai mari). În general, cele mici nu au simptome, însă cele mari pot da dureri abdominale, balonări sau disconfort în timpul contactului sexual.     

De câte tipuri sunt

* Chisturile funcţionale sunt cele mai frecvente (90% din cazuri), aproape toate femeile având cel puţin unul de acest tip la un moment dat în viaţă. Ele au legătură cu modificările din timpul ciclului menstrual, sunt benigne şi nu necesită tratament, întrucât dispar de la sine.   

* Chisturile organice sunt cele care au, de obicei, un diamentru mai mare de 6 cm, şi reprezintă modificare a ţesutului ovarian, care poate fi benignă sau malignă. Pot fi: seroase (conţin un fel de papile şi necesită urmărire atentă, pentru că au risc de a deveni maligne), dermoide (au în componenţă diverse ţesuturi, cum sunt cele de unghii sau de dinţi; sunt adesea benigne) sau mucinoase (au un lichid vâscos, prezintă potenţial malign).

* Chisturile asociate endometriozei, afecţiune în cadrul căreia ţesutul endometrului (mucoasa din interiorul uterului) se dezvoltă la nivelul altor organe.

* Sindromul ovarelor polichistice. În afara chisturilor pe ovare, această afecţiune este însoţită şi de menstruaţie neregulată, infertiliatate, îngrăşare şi acnee.


Mai poți citi:

 - Sunt grave chisturile la sân?

 - Cât de periculoase sunt chisturile ovariene?

 - Tinctura de propolis dizolvă chisturile ovariene


Pot da dureri severe

Un chist mare se poate răsuci (în jurului propriului ax), întrerupând circulaţia sangvină, care se manifestă printr-o durere abdominală insuportabilă. De asemenea, şi ruptura chistului poate da dureri severe şi hemoragie. O altă complicaţie este compresia chistului asupra organelor învecinate (vezică, rect), lucru ce duce la apariţia problemelor renale şi a tulburărilor de tranzit intestinal.

Cum se tratează

Chisturile cu dimensiuni între 2-5 cm necesită urmărire periodică prin ecografii. Multe dintre acestea retrăgându-se de la sine.

MEDICAMENTOS. Alteori, medicii prescriu anticoncepţionale,  care ajută nu numai la retragerea chisturilor, ci şi la prevenirea apariţiei altora. Femeilor trecute de menopauză li se pot indica analize suplimentare (precum markerii tumorali, pentru evaluarea riscului de cancer ovarian).

CHIRURGICAL. Când chisturile sunt mai mari de 6 cm, când sunt însoţite de simptome, când nu dispar în urma celorlalte tratamente sau când se suspectează că sunt maligne, se recomandă intervenţia chirurgicală clasică sau prin laparoscopie, ambele realizate cu anestezie generală. Intervenţia laparoscopică prezintă avantaje precum recuperarea mai rapidă şi dureri mai mici după operaţie.  

Dr. Irina Stelea, medic primar obstetrică-ginecologie, Centrul Medical Mediclass, Bucureşti

Tratamentul chisturilor ovariene este diferit, în funcţie de vârstă, aspectul ecografic, complicaţii şi mărimea lui. Dacă femeia se află la vârstă reproductivă, marea majoritate a chisturilor sunt funcţionale (provin dintr-un folicul nerupt cu ocazia ovulaţiei) şi, în acest caz, tratamentul este medicamentos (contraceptive orale).

Dacă după 6 luni de tratament chisturile nu au dispărut, este necesară intervenţia chirurgicală, care, de cele mai multe ori, se poate face laparoscopic, cu păstrarea integrităţii ovarelor. În situaţia în care femeia se află la menopauza, atunci se impune tratamentul chirurgical.

Dacă în timpul tratamentului medicamentos al chistului ovarian apare o complicaţie (hemoragie, ruptură sau infecţie), este necesară, de asemenea, intervenţia chirurgicală de urgenţă.

BULINĂ: În cazul în care chistul este mai mare de 6 cm, este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ionut | 04 September 2014, 14:42
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Rodica | 16 December 2014, 19:31
Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Bogorodea Marian | 13 March 2015, 21:52
Efecte Benefice fructe GOJI

Scade colesterolul; Ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange la debutul diabetului zaharat la adulti; Trateaza disfunctiile sexuale si imbunatateste libidoul; Ajuta la pierderea in greutate, in special disparitia celulitei; Amelioreaza insomnia si imbunatateste calitatea somnului; www.gojiromania.com
4 Postat de: Claudia | 15 March 2015, 13:06
Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:[email protected]

5 Postat de: Cristina Marta | 03 June 2015, 22:48
Buna Seara, am si eu o intrebare sora mea in varsta de 19 ani a aflat anul trecut ca are un chist la ovarul drept a facut o operatie laser pentru a indepartarea chistu si a luat anticonceptionale diane35, dupa operatie chistul sa refacut ajungand in 11 luni la 14cm, anul acesta in martie a facut operatie normala prin taietura si a scos si ovarul. Acum chistul sa facut la celalalt ovar. Ce credeti ca se poate face sau ce ne recomandati? E foarte tanara si intr-un an de zile a facut deja 2 interventi si nu am vrea sa ramana fara un copiil pe vitor. Astept sfaturi si pareri.
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »