Psiho / Tulburari de personalitate »

Certurile prea dese distrug dragostea

11 October, 18:42 | 0 comentarii

Te cerţi des cu partenerul? Vă distrugeţi relaţia, spune specialistul Click!, psiholog Liliana Lupu. Există şi cupluri în care critica excesivă este atât de utilizată, încât devine modalitatea obişnuită de interacţiune între parteneri.


 

Ambii parteneri consumă o cantitate uriaşă de energie vânând greşelile celuilalt şi reproşându-şi în permanenţă câte ceva.

De fapt, este singura manieră în care aceştia ştiu să-şi manifeste afecţiunea sau nemulţumirile unul faţă de celălalt. O astfel de relaţie de cuplu va genera emoţii negative, iar pe termen lung poate modela atitudini şi conflicte ce subminează încrederea partenerilor şi distruge puţina afecţiune a acestora manifestată sănătos.

Cum ar putea o persoană atât de critică să-şi schimbe comportamentul? Iată câteva idei: revizuindu-şi aşteptările nerealiste faţă de sine şi faţă de partener; având grijă la formulări, evitând expresii ca „întotdeauna”, „niciodată”, evitând etichetările: „eşti un leneş, egoist”, concentrându-se asupra aspectelor pozitive ale relaţiei. Să îşi pună întrebări: oare întotdeauna celălalt greşeşte? La o analiză mai atentă veţi descoperi că partenerul se comportă diferit în funcţie de context sau de starea de moment.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »