Sanatatea ta / Ce te doare »

Cele mai întâlnite cauze din spatele dezechilibrelor hormonale

Autor: Simona Stănoi | 11 October, 11:20 | 0 comentarii

Dezechilibrele hormonale pot apărea la orice vârstă, contrar concepției greșite potrivit căreia acestea sunt caracteristice menopauzei. În realitate, ele reflectă starea de sănătate a organismului, de aceea este bine să nu le neglijezi și să depistezi din timp cauzele care le pot favoriza apariția.


Lipsa somnului

Odihna insuficientă poate avea un impact negativ asupra sănătății tale. În lipsa unui somn odihnitor organismul nu se poate reface, ba mai mult, se poate îmbolnăvi.

De aceea, este recomandat să ai un program de somn regulat, în care să te adormi și să te culci zilnic la aceeași oră. Evită băuturile care conțin cafeină dupa prânz și deconectează-te de la televizor și de la telefon cu minimum 30 de minute înainte de ora de culcare stabilită.

Regim alimentar nesănătos

O dietă săracă în elemente nutritive este cauza din spatele multor afecțiuni, inclusiv a dezechilibrelor hormonale. Printre alimentele care trebuie evitate se numără soia – deoarece încetinește producția estrogenului și carnea roșie – pentru că are o cantitate mare de proteine, acestea nefiind indicate celor care suferă de dereglări hormonale.

În schimb, alimentele recomandate sunt cele bogate în grăsimi Omega-3 (pește gras, nuci și semințe de in).

Stresul

Un factor aproape nelipsit din viața fiecărui om, stresul își pune amprenta asupra sănătății, dereglând nivelul cortizolului din corp. Dacă treci printr-o perioadă grea și solicitantă, stresul va fi resimțit de organism asemeni lipsei de somn.

Consecințele nu trebuie deloc neglijate, căci acestea pot fi dăunătoare, printre cele mai întâlnite fiind depresia, stările de anxietate și acumularea kilogramelor în plus în exces, putând favoriza apariția obezității.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »