Familia ta / Copii »

Cele mai frecvente boli la copii

Autor: Alina Corneanu | 12 February, 16:25 | 2 comentarii

Bacteriile, virusurile, alimentele pe care le consumă, colectivitatea sunt doar câțiva dintre factorii care fac ca cei mici să se îmbolnăvească adesea. Îți spunem care sunt cele mai frecvente boli la copii, dar și cum pot fie ele tratate!


Cele mai frecvente boli la copii: anemie

Dacă micuţul tău este apatic, este palid și se îmbolnăvește ușor, este posibil să sufere de anemie. Afecțiunea presupune un număr prea mic de globule roşii în sânge. Insuficienta asimilare a fierului, desele probleme de sănătate, dar și creșterea prea rapidă poate duce la apariția acestei probleme.

Pentru a trata anemia, părinții pot introduce în alimentația copilului ficatul de pui sau cel de vită, legume bogate în fier (spanac, broccoli), fasolea, orezul brun, ouăle, dar și fructele (ananas, smochine, struguri, mure, pere, mere). Doar la indicația medicului pediatru se poate apela la tratamentul medicamentos.

Cele mai frecvente boli la copii: udatul patului

Cunosut în termeni medicali sub numele de enurezism nocturn, problema reprezintă urinarea involuntară în timpul somnului la copiii care își controlează vezica urinară atunci când sunt treji.  De cele mai multe ori, neplăcerea apare până la vârsta de 6-7 ani și afectează aproximativ 15% dintre copii.

Pentru a scăpa de această problemă, părinții îi pot ajuta pe cei mici să aibă mai mult control asupra vezicii urinare, iar acest lucru se poate face prin mai multe vizite la baie, în special înainte ca cel mic să meargă la culcare. În cazul în care problema este asociată cu probleme renale, medicul pediatru poate recomanda tratamentul necesar.  

Cele mai frecvente boli la copii: oreionul

Această boală a copilăriei este provocată de un virus, paramixovirus mai precis, care produce umflarea glandelor salivare. Printre cele mai întâlnite simptome ale acestei probleme se numără durerile de urechi, febra și durerile de cap.

Cum este o boală contagioasă, e bine să ştii că cel mic trebuie să stea în casă pentru a nu îmbolnăvi și alți copii. Afecțiunea trece de la sine, însă este important ca părintele să observe dacă apar unele complicații și să ceară îndrumarea medicului pediatru.

Cele mai frecvente boli la copii: rubeola

Cele mai multe episoade de rubeolă, cunoscută și ca pojărel (se manifestă prin apariția unor pete mici și roz pe piele), se înregistrează iarna și primăvara. La fel ca majoritatea bolilor contagioase ale copilăriei, rubeola se transmite prin contact direct cu persoana infectată și prin calea aerului.

Printre simptomele rubeolei se numără durerea de cap, de gât, febra, inflamarea ganglionilor. Indicat este ca cel mic să stea în casă o săptămână, timp în care i se va administra paracetamol dacă apar dureri. Esențial în toată această perioada este ca el să fie hidratat corespunzător (apă, supe, compoturi).  

Cele mai frecvente boli la copii: rujeola

Cunoscută în popor sub denumirea de pojar, rujeola se numără printre bolile specifice copilăriei. Infecția este transmisă pe cale respiratorie și prin contactul cu obiectele contaminate. Diagnosticul se pune cu ajutorul analizei de sânge care arată prezența anticorpilor împotriva virusului rujeolic (IgM).

Pojarul debutează adesea cu febră mare, iar copilul poate avea dureri musculare, răgușeală și dureri de gât. La cel mult 4 zile de la debutul bolii, apare erupția, mai întâi după urechi, extinzându-se apoi pe față, pe gât, pe trunchi.

Bubițele sunt roșii, de dimensiuni variabile (pot avea cel mult 3 cm), ușor ieșite în relief. Indicat este ca cel mic să stea în casă 10 zile. Părintele îi poate da paracetamol și ibuprofen în cazul în care apare febra (doza să fie stabilită de medicul pediatru).   

Cele mai frecvente boli la copii: varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este o altă afecțiune ce se transmite ușor în rândul celor mici. Virusul se transmite foarte ușor, prin intermediul picăturilor de tuse, strănut și salivă, prin obiectele contaminate și prin contactul direct cu veziculele pline cu lichid specifice bolii.

După aproximativ 2 săptămâni de la contactul cu persoana bolnavă, încep să apară simptomele varicelei. În acest stadiu, boala are simptome asemănătoare cu cele ale virozei: febră, secreții nazale, lipsa poftei de mâncare și ușoare dureri de gât. Varicela nu are un tratament anume.

În cazul în care apare febra, se vor da copilului paracetamol sau ibuprofen. Camera micuțului trebuie aerisită, iar hainele sale este bine să fie lejere.

Cele mai frecvente boli la copii: scarlatina

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani au un risc ridicat să sufere de scarlatină, afecțiune care se transmite prin strănut, tuse, secreții nazale, prin contactul cu obiectele contaminate (jucării). Diagnosticul de scarlatină este pus cu ajutorul unor analize precum exsudatul faringian.

Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, inflamația gâtului și amigdalelor, alterarea stării generale și uneori prin vărsături. După 1-2 zile apare erupția de culoare roșie, aspră la pipăit și produce mâncărime copilului.

Copilul cu scarlatină trebuie internat în spital, în general, o săptămână. Este nevoie de tratament cu antibiotice (penicilină), terapia continuând și după externare.

Cele mai frecvente boli la copii: enterocolita

Afecţiune a tractului digestiv, enterocolita apare brusc la copiii care intră în contact cu persoane care au această problemă de sănătate sau ating obiecte deja contaminat. Afecţiunea se manifestă prin scaune moi, deshidratare sau vărsături.

Pe lângă măsurile de igienă corespunzătoare (spălat pe mâini, dușuri dese), părinții trebuie să acorde atenție și alimentației copilului.

Acesta trebuie să mănânce puțin și des, să consume fructe și legume proaspete (bine spălate și atent preparate) și să evite alimentele semipreparate sau cele păstrate în condiții improprii.

Cele mai frecvente boli la copii: răceală

În special pe perioada sezonului rece sau la intrarea în colectivitate, cei mici răcesc destul de des. Important este ca părintele să nu apeleze încă din primele clipe la tratament medicamentos, mai ales la antibiotice.

În cazul în care simptomele specifice răcelii sunt tot mai puternice este foarte important ca cel mic să fie consultat de un medic pediatru. Acesta poate indica tratamentul necesar pentru tratarea problemei.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ramona Milstin | 13 February 2015, 14:47
Ai grija de copilul tau sa auda bine si sa se poata dezvolta armonios. Recomandam parintilor incepand de la primele 3 luni de viata sa faca teste obiective (de auz).
Specialist Acustician in aparate auditive
2 Postat de: Alebarim | 14 February 2015, 13:20
Cautam colaboratori care sa se alature echipei noastre.
Operatori calculator pentru publicare anunturi in vanzarea de carti.Avem nevoie de persoane serioase, înzestrate cu calm si rabdare.
Se lucreaza comod de acasa, fiecare îsi stabileste programul sau de lucru.
Cerinte:
- cunostinte minime PC
- rabdarea
- seriozitate
Nu este necesara experienta.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Pt informatii trimiteti textul ,,INFO’’ la adresa [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!

Esti somer,student ,pensioner?Doresti un job part-time?Atunci alaturate echipei noastre, cautam operatori calculator pentru publicarea unor anunturi in vanzare de carti. Avem nevoie de personae serioase,inzestrate cu calm si seriozitate. Cerinte : cunostinte minime Pc , rabdare , seriozitate. Nu este necesara experienta.
INSTRUIREA GRATUITA oferita sub forma unor lectii prin mail.Pt informatii trimiteti textul: INFO la adresa [email protected] Oferim si solicitam seriozitate.

Adauga un comentariu »