Viata sexuala / Fertilitate »

Cele mai cunoscute mituri despre infertilitate

Autor: Ramona Liță | 30 March, 12:00 | 1 comentariu

Diagnosticul de infertilitate nu este unul ușor de suportat, mai ales când visul de a deveni părinte pare că se îndepărtează odată cu trecerea anilor. Cauzele infertilității nu sunt puține și, mai mult de atât, pe seama lor circulă o mulțime de mituri.


Care este adevărul despre unele dintre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate, ce înseamnă de fapt această afecțiune din ce în ce mai des întâlnită sunt întrebări la care am primit răspunsuri din partea  dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Accesul la informațiile din mediul online este atât de facil, încât trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi caută o rezolvare a problemei medicale întâi pe internet, abia apoi merg la un consult de specialitate. Același lucru se întâmplă și în cazul multor paciente care, sub influența informațiilor citite pe site-uri sau forumuri, amână programarea la medicul specialist pentru a obține un diagnostic precis și, la fel de important, un tratament potrivit, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a obține o sarcină după un an, timp în care partenerii au întreținut contacte sexuale regulate și neprotejate. În aceste condiții, recomand celor doi parteneri să nu mai amâne vizita în cabinetul medicului specialist pentru a afla cauzele întârzierii apariției sarcinii și să lase deoparte miturile citite. Vă propun astfel să aflați în rândurile care urmează adevărul ce se ascunde în spatele unora dintre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate.

Infertilitatea de tip feminin este mai des întâlnită – FALS

Afirmația a fost adevărată cu mulți ani în urmă, doar că în urma studiilor efectuate, cercetătorii și medicii specialiști pot afirma că în ziua de azi infertilitatea se împarte aproximativ egal în cuplu. Sunt multe problemele medicale de tip feminin ce pot împiedica apariția unei sarcini – sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, menopauza precoce, boli autoimune, dar la fel de multe sunt și problemele medicale de tip masculin, cele mai importante fiind legate de afecțiunile spermei, de prezența variocelului ori a bolilor cu transmitere sexuală.

Vârsta nu afectează fertilitatea – FALS

În ziua de azi, una dintre cele mai prezente cauze ale infertilității de tip feminin o reprezintă vârsta. Cea mai fertilă perioadă din viața unei femei se înregistrează până în jurul vârstei de 23-24 de ani și se stabilizează pe la 27-28 de ani. O dată cu împlinirea celor 30 de ani, începe și declinul fertilității, ce se accentuează dramatic, a punctat dr. Vythoulkas, după 35 de ani. Odată cu trecerea anilor apar sau se accentuează problemele ginecologice precum infecțiile, leziunile la nivelul trompelor uterine, tumori benigne (fibromul uterin), endometrioza, toate fiind posibile cauze ale infertilității de tip feminin.

Kilogramele în plus nu influențează apariția unei sarcini – FALS

Pe lângă numeroasele probleme medicale pe care obezitatea le poate aduce, kilogramele în plus afectează fertilitatea atât a femeilor, cât și a bărbaților. În cazul femeilor, obezitatea generează tulburări de ovulație – ciclurile menstruale fie lipsesc sau sunt rare, fie sunt foarte scurte. Nu în ultimul rând, obezitatea dezvoltă o rezistență la insulină, ceea ce influențează nivelul hormonilor sexuali și crește riscul dezvoltării sindromului ovarelor polichistice, o cauză des întâlnită a infertilității de tip feminin.

Și femeile subponderale au o problemă cu fertilitatea, din cauza nivelului scăzut de estrogen din organism. Dacă pentru o pacientă cu diagnostic de obezitate, procesul de slăbire este unul îndelungat, în cazul femeilor subponderale, numărul kilogramelor se poate recupera mult mai ușor, iar sarcina poate să apară pe cale naturală.

Citește și: Ce alimente stimulează fertilitatea

Am deja un copil, nu e o problemă să rămân însărcinată – FALS

Trecerea anilor afectează fertilitatea unui cuplu, chiar dacă la o primă sarcină nu au fost probleme medicale. Este ceea ce se numește infertilitate secundară. De aceea, dacă un cuplu de părinți care își mai dorește o sarcină, iar aceasta nu apare după mai mult de un an de așteptări și încercări repetate, ar trebui să se adreseze unui medic specialist în infertilitate, a adăugat dr. Vythoulkas.

FIV este singura opțiune în caz de infertilitate – FALS

Procedura de fertilizare in vitro se ia în calcul doar atunci când alte metode de tratament ale infertilității au dat greș. Astfel, doar pe baza interpretării analizelor pentru aflarea cauzelor infertilității medicul specialist poate pune un diagnostic precis și un tratament pe măsură. Pentru fiecare diagnostic, există un alt tratament, fie că înseamnă histerosalpingografie, intervenție laparoscopică sau inseminare artificială. Abia după ce acestea au dat greș, se pot lua în calcul pașii premergători procedurii de fertilizare in vitro.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, www.vythoulkas.ro
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Vali | 15 April 2018, 02:26
Succes asigurat! Hollywood are nevoie de o poveste senzationala!
Te ajutam sa reusesti si tu! Sansa ta de a te apropia de Hollywood!
Aici nu ai stres! Vino in cea mai serioasa echipa! Opreste-te aici!
Bani online, cu cel mai socant subiect de film! Un film bun la Hollywood! Vrei sa castigi bani?
Numai aici poti sa castigi bani multi! Detalii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »