Stil de viata&dieta / Nutritie »

Ceapa verde reduce colesterolul rău și stimulează imunitatea

Autor: Cristina Mitrea | 25 March, 10:50 | 0 comentarii

Stimularea sănătății inimii și a oaselor, reglarea digestiei și contribuția la detoxificarea corpului fac din ceapa verde un ingredient important în alimentația noastră.


Primăvara aduce în piețe o multitudine de legume verzi, printre care și ceapa. Unii o preferă crudă, adăugată într-o salată, alții o consumă alături de ciorbe sau tocănițe, iar alții o pun într-o plăcintă cu brânză și mărar. Pe lângă gustul care îmbunătățește preparatele alimentare, ceapa are și beneficii pentru sănătate.

Alicina, una dintre substanțele aflate în compoziția cepei, contribuie la scăderea colesterolului, precum și a tensiunii arteriale, mai ales dacă este combinată cu alimente bogate în potasiu (ciuperci, avocado, spanac, fasole albă și neagră). Ceapa conține și quercitină, un alt element care a arătat, conform studiilor, că este legat de scăderea nivelului de colesterol, micșorând astfel riscul de ateroscleroză, atac cerebral și infarct.

Bogată în vitamina C, ceapa verde este și un aliat al sistemul imunitar, stimulând producția de globule albe, dar și producția de colagen, cu rol în regenerare celulară și a țesuturilor. În plus, vitaminele și mineralele din ceapă, și în special vitamina K, au un rol important în menținerea densității osoase, prin producerea de osteocalcină (proteină care captează calciul în os), ferindu-ne de apariția osteoporozei.

Deși persoanele cu stomac sensibil au dificultăți în a consuma ceapă verde, în general, aceasta tratează discomfortul digestiv și elimină bacteriile, mai ales salmonella. De asemenea, ceapa verde crește eficiența intestinală în ceea ce privește absorbția de nutrimente din alimentație.

Se pare că tot quercitina, alături de vitaminele C și K din ceapa verde, ajută la prevenirea cancerului de sân, prostată, plămâni, colon și ovarian, antioxidanții reducând nivelul de radicali liberi care contribuie la apariția cancerului.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »