Familia ta / Copii »

Ce trebuie să știi despre aparatul de aerosoli

Autor: Daniela Purcaru | 23 May, 11:35 | 0 comentarii

Chiar dacă la început poate nu-i înțelegi utilitatea, treptat îți dai seama cât de necesar este aparatul de aerosoli încă din primii ani de viață ai copilului și cât de des te va scuti de complicații sau de o suferință prelungită în cazul unor boli respiratorii repetate.


Prin inhalații făcute cu ajutorul aparatului de aerosoli numit și nebulizator, ajung mai ușor la nivelul plămânilor medicamentele recomandate de pediatru pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute sau cronice. Administrate pe cale orală, aceleași substanțe active pătrund mai întâi în fluxul sangvin, de unde sunt direcționate în corp, acolo unde este nevoie, ceea ce înseamnă că acționează într-un timp mai lung.

Aparatul de aerosoli transformă medicamentele în aburi, mai precis microparticule care pătrund rapid la nivelul plămânilor și a arborelui traheo-bronșic (laringe, trahee, bronhii, bronhiole), ceea ce face posibilă tratarea unor afecțiuni ca: astmul, sinuzita, gripa, alergia, boala pulmonară obstructivă, pneumonia, bronșita, laringita, bronșiolita.

Ce îi poate reduce eficacitatea

Pare ușor în teorie să folosești un astfel de aparat, însă nu toți copiii acceptă acest tip de administrare a medicamentelor sub formă lichidă. Pot fi deranjați de zgomotele scoase de nebulizator sau de masca pe care trebuie s-o țină pe față 10-15 minute. Cu răbdare, explicații și jucării sau distracții de moment, pentru cel mic aparatul de aerosoli va putea fi folosit fără probleme.

Este esențial ca masca să acopere gura și nasul celui mic și să nu fie ținută la distanță, altfel se pierde o mare parte din substanțele active. De asemenea, dacă micuțul plânge, nu va mai putea respira îndeajuns de bine pentru ca tratamentul să fie făcut corect, fiind prin urmare ineficient.

De obicei, se recomandă administrarea prin nebulizare a corticosteroizilor, bronhodilatatoarelor (ventolin, flixotide, dexametazonă, adrenalină) sau a antibioticelor (gentamicină) diluate cu ser fiziologic. Dozele prescrise de medic trebuie administrate întocmai și până când nu mai ies aburi din nebulizator, semn că substanța a fost epuizată.

Doar medicul recomandă terapia

Unii părinți sunt încurajați de rezultatele bune obținute în trecut cu ajutorul aparatului de aerosoli și aplică tratamentul asemănător la primele semne de boală respiratorie, fără a mai merge cu copilul la un consult pediatric. Dacă sunt prezente tusea sau secrețiile nazale abundente, aerosolii nu pot fi aplicați ca metodă de prevenire a unei afecțiuni respiratorii.

Citește și: Cât de mult te ajută cura la salină

Pentru descongestionarea nasului, ajută o soluție salină hipotonă, iar dacă tusea persistă 1-2 săptămâni, este nevoie de sfatul medicului. În plus, dacă la un alt episod de boală a avut efect pozitiv aplicarea unui amestec de ser fiziologic și un medicament pe bază de cortizon, este posibil să nu fie tratamentul potrivit sau să nu mai fie vorba despre o inflamație de această dată.

Numai medicul decide perioada de tratament și doza necesară în funcție de gravitatea bolii, de tipul bolii și de greutatea copilului.

Atenție!

Aplicarea tratamentului cu aerosoli fără sfatul medicului, o perioadă îndelungată, poate duce la scăderea imunității și agravarea bolii, cu apariția unor complicații.

Sfatul specialistului


Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru policlinica Regina Maria Lujerului, București (pediatricblog.info)  

Corticosteroizii administrați pe cale inhalatorie sunt controversați. Sunt studii care afirmă că nu sunt indicați pentru că nu au niciun efect în a reduce spitalizarea sau simptomatologia, dar există, de asemenea, metaanalize care spun că administrați precoce reduc inflamația și durata bolii. (…) Efectul așteptat este unul al scăderii inflamației locale, de aceea, la administrarea pe cale inhalatorie este important întâi să acționeze medicamentul cu efect bronhodilatator - adrenalina sau ventolinul - abia apoi, după minimum 7-10 minute să administrăm corticosteroidul (dexametazona sau fluticasona - flixotide). Nu se acceptă amestecarea celor 2 tipuri de substanță pentru a nu sta copilul prea mult cu aparatul de aerosoli.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »