Sanatatea ta / Medicamente »

Ce trebuie să știi despre antibiotice

Autor: Mădălina Hârjoi | 12 April, 10:45 | 0 comentarii

Folosite în tratamentul infecțiilor bacteriene, antibioticele sunt medicamente eficiente. Pentru că există pericolul ca în urma neadministrării corecte să nu-și facă efectul, ține cont de câteva indicații.


Articole similare:

Antibioticele sunt produși chimici care au ca rol distrugerea bacteriilor. După modul în care acționează ele sunt de 2 feluri: bactericide (care ucid germenii) sau bacteriostatice (ce opresc înmulțirea lor).

Mai mult, acestea pot fi cu spectru larg (când distrug mai multe tipuri de bacterii, cum este Penicilina) sau cu spectru îngust (când ucid doar un tip de microbi) și pot fi administrare fie pe cale orală, fie injectabil.

Pentru că tratamentul cu antibiotice este individualizat (dozele pentru copii și adulți variază în funcție de vârstă, greutate corporală etc.), este important să nu se administreze antibiotice care au fost prescrise unui al membru al familiei, ci doar la recomandarea medicului.

Ce infecții se tratează cu antibiotice

În cazul în care te confrunți cu simptome ale răcelii sau gripei (dureri de gât, de cap, frisoane, febră), este foarte important să nu iei antibiotice. Întrucât acestea sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii, ciuperici sau anumiți paraziți, vor fi ineficiente. Totuși, poate fi nevoie de antibiotice dacă apar suprainfecții bacteriene.

Trebuie luate la aceeași oră, în fiecare zi

Este foarte important să iei antibiotice la aceeași oră în fiecare zi, urmând indicațiile medicului. În caz contrar, există riscul ca medicamentele să nu-și facă efectul, iar boala de care suferi să nu treacă.

Totodată, și dacă le iei mai devreme sau mai târziu cu câteva ore, sunt șanse foarte mari ca tratamentul să fie eficient. Totodată, ia toate pastilele recomandate de medic, chiar dacă te simți mai bine după câteva zile.

Protecție gastrică, doar pentru cei sensibili

Dacă ți s-a întâmplat să cumperi antibiotice și farmacistul să-ți ofere și protectoare gastrice, este bine să știi că ele se iau doar de persoanele sensibile, cu afecțiuni preexistente. Antibioticele distrug atât bacteriile bune, cât și pe cele rele.

Pentru refacerea echilibrului florei intestinale, trebuie să faci ceva în acest sens. Prin urmare, consumă cât mai multe iaurturi naturale sau ia suplimente cu probiotice.

Ai grijă ce consumi pe durata tratamentului!

Când iei antibiotice, limitează consumul de grepfrut, ca atare sau sub formă de suc. Și asta pentru că fructul interacționează cu medicamentele și poate duce la apariția unor efecte adverse, precum hemoragii stomacale, bătăi neregulate ale inimii și probleme renale.

Pentru ca antibioticele să-și facă efectul, stai departe de băuturile alcoolice. De exemplu, cele din clasa penicilinelor nu vor ucide bacteriile dacă bei alcool. Mai mult, evită combinarea tetraciclinelor cu lapte sau iaurt dacă vrei ca tratamentul să fie eficient.

INFO: Dacă în timpul tratamentului te confrunți cu greață, vărsături, este bine să iei antibioticele după masă.

Ce trebuie să știi înainte de a lua atibiotice

•    Printre efectele secundare ale tratamentului cu astfel de pilule se numără diareea și candidoza (infecție cu ciuperci Candida, care apare la nivel genital sau bucal).

•    Antibioticele pot reduce eficacitatea pilulelor contraceptive.

•    Ca și în cazul altor medicamente, unele antibiotice pot ajunge la făt, iar altele îi pot provoca probleme grave de sănătate. Prin urmare, nu trebuie să le iei fără știrea medicului dacă ești gravidă sau alăptezi.

Antibiograma, obligatorie

Pentru că există foarte multe antibiotice pe piață, înainte de a urma un tratament cu astfel de medicamente, este bine să faci o antibiogramă. Aceasta arată tipul de antibiotic cu care poate fi tratată infecția.

Pentru realizarea ei, sunt necesare probe de urină dacă suferi de o infecție urinară, secreții vaginale în cazul celor genitale sau de exsudat faringian dacă ești suspectă de amigdalită. Analiza constă în expunerea bacteriilor la un număr foarte mare de antibiotice, identificându-se exact tipul de microb vinovat de infecție.

Rezistența la antibiotice

Folosirea abuzivă sau neadecvată a acestor medicamente poate duce la bacterii rezistente la antibiotice. Printre acestea se numără: stafilococii (ce pot determina septicemii), pneumococul (vinovat de pneumonii, otite, meningite), Salmonella și Campylobacter (ce produc infecţii gastro-intestinale).

Călin Ciubotaru, medic de familie

Antibioticele trebuie luate riguros la anumite intervale de timp, conform prescripției, respectând doza și calea de administrare. Nu există reguli universal valabile pentru toate antibioticele: unele trebuie luate pe stomacul gol, altele în timpul mesei sau după masă.

Anumite alimente sau medicamente pot influența absorbția, metabolizarea și eliminarea unor antibiotice. De aceea, este important ca înainte de administrarea antibioticelor, să citim cu atenție instrucțiunile din prospect și să urmăm riguros indicațiile medicului.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »