Stil de viata&dieta / Nutritie »

Ce trebuie să mănânci când ai intoleranță la gluten

Autor: Simona Stănoi | 14 March, 10:45 | 0 comentarii

Persoanelor care prezintă intoleranță la gluten sau celor care suferă de boală celiacă li se recomandă excluderea produselor care conțin gluten din alimentație, pentru a preveni iritarea și distrugerea celulelor intestinale.


Porumbul, cereala fără gluten

Dacă ții dietă fără gluten, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din meniul tău cerealele. Poți consuma fără restricții quinoa, mei, amarant, mălai, hrișcă, porumb și tapioca, în diverse combinații, asigurându-te că nu conțin urme de gluten. Așadar, nu uita să verifici eticheta!

Ai grijă la alimentele contaminate

Contaminarea încrucișată se referă la contactul alimentelor fără gluten cu cele care conțin această proteină. Chiar și o cantitate mică poate crește riscul apariției inflamațiilor. De aceea, se recomandă curățarea suprafețelor de gătit înainte de a le folosi, depozitarea alimentelor în recipiente separate, pe care le poți eticheta pentru a le putea distinge mai ușor.

Carnea și produsele din carne

Nu conțin în mod natural gluten, însă prin preparare, ori prin folosirea anumitor condimente sau sosuri pot deveni dăunătoare organismului, deoarece unele dintre acestea au trecute pe lista ingredientelor și glutenul. Poți consuma carne de vită, pui, rață, vită, miel și pește (fructe de mare, cod, halibut, crab, hering, macrou, ton, somon, sardine sau creveți).

Fructe și legume permise

Toate fructele și legumele sunt lipsite de gluten, mai puțin cele înghețate, conservate sau uscate, care pot fi învelite în făină, implicit gluten. Din lista fructelor permise cele mai recomandate sunt: merele, caisele, bananele, afinele, pepenele galben, cireșele, merișoarele, smochinele, kiwi, lămâia, portocalele, papaya, ananasul, rodia. Dintre legume, poți opta pentru salată verde, sparanghel, avocado, broccoli, conopidă, varză, morcov, țelină, castravete, ciuperci, ceapă, cartofi, spanac, dar și pentru celelalte.

Total interzise

Dacă sunt obținute din grâu, orz, secară, ovăz, nu ai voie deloc să consumi aceste alimente: pastele, pâinea, covrigeii, biscuiții, prăjiturile, produsele de patiserie, supele la plic, burgerii vegetali, carnea la conservă și sosurile.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »