Sanatatea ta / Medicamente »

Ce sunt și cum acționează antihistaminicele

Autor: Claudia Georgevici | 05 July, 10:25 | 0 comentarii

Tratamentul de bază al celor care se confruntă cu alergii este reprezentat de antihistaminice, care ajută la ameliorarea simptomelor.


Așa cum indică și numele, antihistaminicele acționează asupra histaminei, proteina implicată în numeroasele reacții alergice. Sunt prescrise în rinita și conjunctivita alergică, în alergiile cutanate și în reacțiile alergice acute la un medicament. 
 
Există 2 tipuri de astfel de medicamente: cele de generație veche, care, deși sunt eficiente, au ca reacție adversă principală somnolența, și cele de generație nouă, create în anii ʼ80, care nu au această reacție secundară. Cele mai populare sunt cele de generație nouă, din care se ia, de regulă, 1 comprimat pe zi.
 
Se administrează de preferat după masă, efectul lor menținându-se variabil (4-6 ore până la 12-24 de ore). În general, își fac efectul după o jumătate de oră de la administrare. Cel mai potrivit moment pentru a le lua este dimineața, alergia la polen fiind mai pronunțată pe parcursul zilei. 
 

Ce contraindicații au

 
Antihistaminicele au câteva contraindicații, la fel ca majoritatea medicamentelor. Astfel, nu sunt recomandate, în general, gravidelor. Nici femeile care alăptează nu trebuie să le ia, pentru că substanțele din acestea pot trece în laptele matern, cauzând probleme copilului. Este nevoie de prudență și în bolile renale, hepatice, hipertensiune, afecțiuni tiroidiene, glaucom și adenom de prostată.
 
Dacă iei antihistaminice de primă generație, ai grijă să nu le administrezi dimineața, pentru că provoacă somnolență, mai ales dacă urmează să conduci mașina. Alte efecte adverse, prezente mai ales la antihistaminicele de primă generație, sunt: uscăciunea gurii, greața, vărsăturile și durerile de cap. 
 
Ai grijă și la interacțiunile medicamentoase! Antihistaminicele pot interacționa cu tratamentele pentru inimă și cu antidepresivele.   
 
 

În alergii, mai sunt indicate și: 

 
Descongestionantele – reduc congestia nazală și a sinusurilor. Nu se folosesc mai mult de 3 zile. 
 
Corticosteroizii – suprimă inflamația care însoțește manifestările alergice. Pot fi prescriși corticosteroizi sub formă de comprimate, picături nazale, de ochi sau cu administrare inhalatorie (spray-uri).  
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »