Sanatatea ta / Tratamente »

Ce se poate trata prin hipnoză

Autor: Cristina Mitrea | 11 January, 10:43 | 0 comentarii

Hipnoza sau hipnoterapia este o stare de transă în care se accentuează puterea de concetrare. Se efectuează de obicei cu ajutorul unui terapeut abilitat, care folosește imagini mentale și cuvinte sugestive, care introduc pacientul în starea respectivă. Hipnoterapia poate fi eficientă pentru tratarea anumitor dureri sau pentru reducerea stresului.


De cele mai multe ori, hipnoterapia este folosită pentru a trata anxietatea, fobiile, depresia și stresul post-traumatic . Procedura nu este recomandată, însă, persoanelor care au halucinații sau sunt consumatoare de droguri și alcool.

 Marc S. Micozzi, medic specializat în medicina alternativă și complementară, spune că această terapie ne schimbă felul de a reacționa la stimuli, ceea ce ne ajută să înlăturăm temerile: „Hipnoza poate fi utilizată pentru a stabili un nou tipar de reacție la stimului și pentru a reconfigura granițele emoționale legate de gândurile generatoare de anxietate și de anumite activități ce produc anxietate, cum ar fi tracul, zborul cu avionul și alte fobii. De obicei, hipnoterapeutul vă ajută să anulați o reacție fiziologică condiționată -  de exemplu, hiperventilația sau greața. Hipnoterapia poate fi utilizată pentru a înăbuși aproape orice teamă, fie că este asociată cu examenele, cu vorbitul în public sau cu interacțiunile sociale.” (volumul „Cum să depășim durerile cronice și acute”, Editura Herald)

Hipnoza mai poate fi folosită ca adjuvant pentru a controla sângerarea și salivația înaintea unor intervenții dentare complicate, dar și pentru a scădea nivelul de anxietate asociat cu mersul la dentist.

Un studiu recent a arătat că, folosită tot ca adjuvant pentru persoanele bolnave de diabet de tip 2, împreună cu acupresura, hipnoza a contribuit la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Atacurile de migrenă, care dau de furcă multor persoane, inclusiv cele foarte tinere, pot fi reduse eficient cu ajutorul hipnoterapiei. De asemenea, unele cercetări au arătat că această metodă de terapie e utilă și în tratarea sindromului colonului iritabil. În plus, hipnoza poate fi folosită și pentru gestionarea durerii în timpul nașterii.

Atenție! Hipnoterapia trebuie efectuată numai de specialiști calificați în îngrijirea sănătății mentale, precum psihologii, psihiatrii sau stomatologii instruiți în practica clinică a hipnozei. Între terapeut și persoana care se supune acestei terapii trebuie să existe o relație de încredere, pentru ca pacientul să se simtă în siguranță. E bine de știut, însă, că hipnoza e o procedură sigură, iar terapeutul nu poate determina persoana hipnotizată să facă lucruri pe care aceasta nu dorește să le facă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »