Familia ta / Discutii intre mamici »

Ce schimbări apar în cuplu după ce apare primul copil?

Autor: Ramona Liță | 11 December, 13:30 | 0 comentarii

Venirea pe lume a primului născut este un motiv de bucurie, însă unele schimbări nu sunt tocmai ușor de depășit în relația de cuplu.


Nu există o carte sau o listă cu instrucțiuni care să te ajute să te integrezi mai ușor în viața de familie. Deși venirea pe lume a primului copil este un mare motiv de sărbătoare, viața de cuplu se poate confrunta cu anumite blocaje.

Primul aspect ce trebuie depășit este depresia postnatală ce poate afecta atât mama cât și tatăl.

Modificările corporale ale mamei

Imediat după ce își tin noul născutul la piept, o mare parte a femeilor se confruntă deja cu prima grijă și anume panica de a nu știe ce se petrece cu cel mic, astfel pot dezvolta o obsesie pentru bebeluș, atitudine deloc înțeleasă de către soți în cea mai mare parte a cazurilor. Însă se datorează instinctului matern ce în unele cazuri poate fi foarte dezvoltat.

Al doilea aspect ce trebuie depășit este aspectul fizic al mamei, care deși a adus pe lume o nouă viață, la primul contact cu oglinda se pot demoraliza. Mamele se pot simți urâte, sentiment foarte puțin înțeles de către bărbați, și extrem de sensibil pentru femei.

Bătălia se accentuează mai ales în momentul în care proapăta mămică nu se mai poate folosi de garderoba sa, corpul suferind modificări constant, mai ales în perioada alăptării. Este un moment încărcat de bucuria venirii pe lume a bebelușului dar în același timp și frustrant și încărcat de foarte multe temeri.

Astfel că exact acum este perioada cea mai bună pentru a oferi suport moral unul celuilalt, și timp pentru a vă adapta treptat la noua viață în trei.

Află care sunt traumele travaliului AICI

Teama de nou

Atât proaspăta mămică cât și tatăl au de dat un examen fără a ști materia din care sunt subiectele, iar gesturile și reacțiile celui mic le pot oferi un sentiment de panică. Acesta dispare treptat pe măsură ce se adaptează fiecare cu noul statut.

Deși destul de copleșitor acest sentiment, centrul atenției fiind asupra celui mic, viața de cuplu este expusă vulnerabilităților, mai ales că tatăl se poate simți oarecum dat la o parte.

Marea majoritate a femeilor intră într-o stare defensivă mai ales atunci când terțe persoane se apropie de cel mic. Nu este o situație ușor de controlat și exact acum are nevoie cel mai mult de sprijinul tău.

Nevoia de odihnă accentuată

După naștere mama are nevoie să își recapete forțele, să se odihnească corespunzător pentru a putea să se ocupe de cel mic. Astfel că are nevoie de ajutorul partenerului.

Deși se simt obosite proaspetele mămică vor să facă cât mai multe lucruri și astfel amână tot mai mult momentul lor de odihnă, aspect ce ar trebui coordonat oarecum și de partener, împărțind atribuțiile astfel încât nici unul să nu confrunte cu surmenaj.

Sprijinul reciproc este mai mult decât obligatoriu în această perioadă.

Sentimentele față de partener nu se schimbă

Chiar dacă cel mic este acum în centrul atenției, asta nu înseamnă că sentimentele soției sau schimbat. Din contră, acum femeile descoperă o nouă lșatură în partenerul lor și anume pe cea de tată.

Bebelușul aduce schimbări majore și frumoase în viața de cuplu, atât timp cât alegeți să vă susțineți reciproc și să va ajutați unul pe celălalt.

În plus, cel mic este o îmbinare a calităților voastre atât fizice cât și psihice. De fiecare dată când sunteți doar unul dintre voi cu bebelușul de fapt sunteți totți 3 împreună, cel mic fiind legătura voastră permanentă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »