Familia ta / Discutii intre mamici »

Ce șanse de recuperare au copiii depistați cu autism?

Autor: Daniela Purcaru | 05 February, 14:50 | 0 comentarii

Potrivit Asociației de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA), 50% dintre copiii cu autism pot fi recuperați prin terapie specializată dacă diagnosticul este pus la o vârstă cât mai fragedă.


Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-psihică, tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări neuro-psihice și de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste (TSA).

Termenul „spectru” reflectă gama dificultăților și particularităților tulburărilor de tip autist: dificultăți de dezvoltare a abilităților sociale, a limbajului receptiv și expresiv, comportamente repetitive, stereotipii care se manifestă diferit de la un copil la altul. Autismul are mai multe forme de manifestare cauzate de combinații diferite între factorii genetici și cei externi, de mediu. Însă cauzele specifice rămân încă necunoscute.

Info

În România nu există un raport la nivel național privind numărul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, dar estimările avansează că există peste 30.000 de minori care intră în această categorie. La nivel mondial, cel mai recent studiu privind această tulburare arată că unul din 68 de copii are autism. Tulburarea este mai des întâlnită la băieți (1 din 46), doar una din 84 de fete suferind de autism.

Depistarea se poate face și la vârsta de un an și jumătate

Specialiștii ATCA se bazează pe studii internaționale și indică faptul că depistarea tulburărilor din spectrul autist se poate face după 18- 24 luni, însă primele semne pot fi observate și de la vârsta de 10 luni și până la împlinirea unui an de viață.

„Șansele recuperării cresc semnificativ atunci când terapia începe de la cea mai fragedă vârstă”, a declarat Anca Dumitrescu, președinte ATCA și primul specialist român acreditat internațional în terapia ABA.

Citește și: Copilul are autism sau nu?

Cele mai bune rezultate sunt obținute prin terapia ABA

Recuperarea terapeutică cu cele mai bune rezultate dovedite științific este ABA (Applied Behavior Analysis). Succesul acesteia depinde de 4 factori majori:

- nivelul de gravitate al afecțiunii,
- vârsta copilului la intrarea în program,
- gradul de implicare al familiei,
- experiența echipei de terapeuți și a coordonatorului care lucrează cu cel mic.

Programul de terapie variază între 2 ore și 6-8 ore/zi în funcție de nivelul de gravitate al afecțiunii.

„Până la diagnosticare, părinții joacă un rol esențial în identificarea timpurie a oricărui semn de tulburare de spectru autist. La primele suspiciuni, adulții trebuie să continue să țină sub observație copilul pentru a vedea dacă sunt cumulați anumiți factori, iar dacă răspunsul este pozitiv, este indicat să meargă cu cel mic la un centru specializat pentru diagnosticare. Dacă în urma respectivei evaluări copilul este diagnosticat ca suferind de autism, se va începe programul de recuperare, iar familia trebuie să continue să stimuleze abilitățile dezvoltate de cel mic în cadrul terapiei”, a adăugat terapeutul Anca Dumitrescu.

Rezultatele unor cercetări internaționale în urma aplicării ABA în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist arată că dacă terapia este începută de la vârsta de 2 ani sau chiar mai devreme, dacă este intensivă (20-30 de ore/săptămânal) și dacă se desfășoară fără întrerupere timp de cel puțin 2 ani cresc șansele de recuperare.

Dintre copiii cu vârste de 2 ani, care participă la ședințele de terapie 20 – 30% vor fi complet independenți, iar simptomele autismului dispar, iar 20 – 30% vor fi independenți și vor avea o viață normală, dar vor necesita îndrumare și consiliere, deoarece vor avea oarecare dificultăți de adaptare la diferite situații sociale, comportamente ciudate, dificultăți de comunicare și menținere a relațiilor cu ceilalți. De asemenea, 50% dintre copiii cu autism vor deveni adulți care au nevoie de suport din partea familiei.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »